Alapreceptek, technikák ahogy én csinálom, sütöm, főzöm.
Besamel mártás:
5 dkg vaj/margarin
3 dkg liszt (3 csapott evőkanál)
0,5 l tej
1. Feltesszük melegíteni a tejet.
2. Másik edényben megolvasztjuk a vajat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, kicsit hagyjuk pirulni (1 perc).
3. A meleg tejet ezután óvatosan ráöntjük a vajas lisztre, és csomómentesre keverjük.
4. Már csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk, míg elfő a liszt íze, vagyis megfő a liszt, sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót reszelünk bele.
A mártás sűrűségét a hozzáadott tej mennyiségével könnyen szabályozhatjuk.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: sajtmártásos tészta, lasagne, dubarry csirkemell kicsit másképp.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Piskóta (sima):
1 tojás
1 ek cukor
2 ek liszt
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 kk aütőpor
Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, ügyeljünk arra, hogy a fehérjében ne kerüljön a sárgájából, ha mégis kerülne, távolítsuk el.
A fehérjét nem túl kemény habbá verjük, sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, sütőporral és kevés tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a többi fehérjét, amit óvatosan hozzákeverünk.
Előmelegített 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával megnézhetjük megsült-e úgy, hogy a piskóta közepébe szúrunk villát, vagy egy erre kitalált fém pálcát, ha nem ragadt rá a tészta, és tisztán húztuk ki, megsült.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: rumos csokoládétorta, diós torta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Piskóta (kakaós):
1 tojás
1 ek cukor
1,5 ek liszt
0,5 ek kakaópor
1 kk sütőpor
Szétválasztjuk a tojásokat, fehérjét nem túl kemény habbá verjük, sárgáját kikeverjük a cukorral, kakaóval, liszttel, sütőporral és kevés tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a többi fehérjét, amit óvatosan hozzákeverünk.
Előmelegített 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával megnézhetjük megsült-e úgy, hogy a piskóta közepébe szúrunk villát, vagy egy erre kitalált fém pálcát, ha nem ragadt rá a tészta, és tisztán húztuk ki, megsül.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: ribizlis túrókrémes kocka, erdei gyümölcsös túrótorta, tejszínes csokoládétorta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Főtt krém (egy 26 cm-es tortához elegendő):
0,5 l tej
2 cs vaníliás pudingpor
20 dkg vaj/margarin (szobahőmérsékleten)
15 dkg cukor
+ A kakaós krémbe: 4 ek kakaópor
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Csokoládémáz (1 nagy sütőtepsinyi 40x35 cm sütemény bevonásához):
4 ek cukor
4 ek kakaópor
3 ek tej
5 dkg margarin
A cukrot, kakaót és a tejet felolvasztjuk, majd tűzről levéve elkeverjük benne a margarint és hagyjuk kicsit hűlni, majd a süti tetejét ezzel vonjuk be.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: kedvenc, és képviselőfánk fél adagban.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Temperálás:
Csokoládét temperáljuk annak érdekében, hogy fényesebb és roppanósabb legyen.
Ezt legkönyebben úgy végezhetjük, ha nem túl forró gőz felett (ha felforrt a víz, elzárjuk a gázt) hőálló tálban megolvasztjuk a megadott csokoládémennyiség felét, majd ha teljesen felolvadt, a gőzről levéve, hozzáadjuk a másik felét, amit felolvadásig kevergetünk.
Felhasználtam a bonbonok készítésekor.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vaníliás cukor:
0,5 kg cukor
1 vaníliarúd
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fokhagymasó:
5 gerezd fokhagyma
30 dkg só
- Besamel mártás
- Piskóta (sima)
- Piskóta (kakaós)
- Főtt krém
- Csokoládémáz
- Temperálás
- Vaníliás cukor
- Fokhagymasó
- Chilis só
- Muffin bögrés alaprecept
Besamel mártás:
5 dkg vaj/margarin
3 dkg liszt (3 csapott evőkanál)
0,5 l tej
1. Feltesszük melegíteni a tejet.
2. Másik edényben megolvasztjuk a vajat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, kicsit hagyjuk pirulni (1 perc).
3. A meleg tejet ezután óvatosan ráöntjük a vajas lisztre, és csomómentesre keverjük.
4. Már csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk, míg elfő a liszt íze, vagyis megfő a liszt, sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót reszelünk bele.
A mártás sűrűségét a hozzáadott tej mennyiségével könnyen szabályozhatjuk.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: sajtmártásos tészta, lasagne, dubarry csirkemell kicsit másképp.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Piskóta (sima):
1 tojás
1 ek cukor
2 ek liszt
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 kk aütőpor
Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, ügyeljünk arra, hogy a fehérjében ne kerüljön a sárgájából, ha mégis kerülne, távolítsuk el.
A fehérjét nem túl kemény habbá verjük, sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, sütőporral és kevés tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a többi fehérjét, amit óvatosan hozzákeverünk.
Előmelegített 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával megnézhetjük megsült-e úgy, hogy a piskóta közepébe szúrunk villát, vagy egy erre kitalált fém pálcát, ha nem ragadt rá a tészta, és tisztán húztuk ki, megsült.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: rumos csokoládétorta, diós torta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Piskóta (kakaós):
1 tojás
1 ek cukor
1,5 ek liszt
0,5 ek kakaópor
1 kk sütőpor
Szétválasztjuk a tojásokat, fehérjét nem túl kemény habbá verjük, sárgáját kikeverjük a cukorral, kakaóval, liszttel, sütőporral és kevés tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a többi fehérjét, amit óvatosan hozzákeverünk.
Előmelegített 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával megnézhetjük megsült-e úgy, hogy a piskóta közepébe szúrunk villát, vagy egy erre kitalált fém pálcát, ha nem ragadt rá a tészta, és tisztán húztuk ki, megsül.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: ribizlis túrókrémes kocka, erdei gyümölcsös túrótorta, tejszínes csokoládétorta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Főtt krém (egy 26 cm-es tortához elegendő):
0,5 l tej
2 cs vaníliás pudingpor
20 dkg vaj/margarin (szobahőmérsékleten)
15 dkg cukor
+ A kakaós krémbe: 4 ek kakaópor
A tejben megfőzzük a pudingot és hagyjuk teljesen szobahőmérsékletre hűlni (ez nagyon fontos, különben kicsapódik a margarin). A margarint a cukorral kikeverjük habosra és a kihűlt pudinghoz adjuk, s alaposan eldolgozzuk.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: kedvenc, diós torta és rumos csokoládétorta.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: kedvenc, diós torta és rumos csokoládétorta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Csokoládémáz (1 nagy sütőtepsinyi 40x35 cm sütemény bevonásához):
4 ek cukor
4 ek kakaópor
3 ek tej
5 dkg margarin
A cukrot, kakaót és a tejet felolvasztjuk, majd tűzről levéve elkeverjük benne a margarint és hagyjuk kicsit hűlni, majd a süti tetejét ezzel vonjuk be.
Felhasználtam ezeknél a recepteknél: kedvenc, és képviselőfánk fél adagban.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Temperálás:
Csokoládét temperáljuk annak érdekében, hogy fényesebb és roppanósabb legyen.
Ezt legkönyebben úgy végezhetjük, ha nem túl forró gőz felett (ha felforrt a víz, elzárjuk a gázt) hőálló tálban megolvasztjuk a megadott csokoládémennyiség felét, majd ha teljesen felolvadt, a gőzről levéve, hozzáadjuk a másik felét, amit felolvadásig kevergetünk.
Felhasználtam a bonbonok készítésekor.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vaníliás cukor:
0,5 kg cukor
1 vaníliarúd
A vaníliarudat kettévágtam, a magokat kikapartam és a darálóba helyeztem a cukorral együtt, nem teljesen por állagúra daráltam az egészet. Alaposan átkevertem még, hogy biztosan mindenhová jusson a magokból. Ezután egy jól záródó edénybe beleállítottam a vaníliarudat, majd rákanalaztam a cukrot, és el is készült a finom, illatos vaníliás cukor.
Ha a recept 1 csomag vaníliás cukrot ír, ebből a keverékből 1 csapott evőkanállal helyettesíthetjük.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fokhagymasó:
5 gerezd fokhagyma
30 dkg só
A fokhagymagerezdeket átpasszírozzuk (vagy nagyon apró darabokra vágjuk) és egy lapostányéron elkeverjük 1 evőkanál sóval, így hagyjuk egy napig száradni (érdemes kitenni a kamrába akár, mert nagyon erős szaga van). A só ez idő alatt kivonja a hagymából a nedvességet, de az íze megmarad.
Másnap a megszáradt fokhagymát összezúzzuk, mozsárban, vagy aprítógépben és a többi sóval alaposan elkeverjük. Jól zárható edénybe tesszük, és már használhatjuk is pácoláshoz, fasírtokhoz, húsokhoz ízlés szerint.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Chilis só:
15 dkg só
1 nagy ek chili pehely (1-2 db szárított chili paprika apróra zúzva)
15 dkg só
1 nagy ek chili pehely (1-2 db szárított chili paprika apróra zúzva)
Csak összekeverjük az összetevőket, és már ízesíthetünk is vele kedvünkre.
-----------------------------------------------
Muffin bögrés alaprecept 12 db
2 bögre liszt
1 bögre cukor
3/4 bögre tej
1/2 bögre olaj
1 bögre dió/mogyoró/mazsola/meggy/csokidarabka stb
1 cs sütőpor
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
esetleg 2 ek cukrozatlan kakaópor
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön elkeverjük, majd összekeverjük a kettőt. Papírral bélelt formákba töltjük kb 2 ek/muffin, és 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
-----------------------------------------------
Muffin bögrés alaprecept 12 db
2 bögre liszt
1 bögre cukor
3/4 bögre tej
1/2 bögre olaj
1 bögre dió/mogyoró/mazsola/meggy/csokidarabka stb
1 cs sütőpor
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
esetleg 2 ek cukrozatlan kakaópor
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön elkeverjük, majd összekeverjük a kettőt. Papírral bélelt formákba töltjük kb 2 ek/muffin, és 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.