Alapreceptek

Alapreceptek, technikák ahogy én csinálom, sütöm, főzöm.

  • Besamel mártás
  • Piskóta (sima)
  • Piskóta (kakaós)
  • Főtt krém
  • Csokoládémáz
  • Temperálás
  • Vaníliás cukor
  • Fokhagymasó
  • Chilis só

Besamel mártás:


5 dkg vaj/margarin
3 dkg liszt (3 csapott evőkanál)
0,5 l tej

1. Feltesszük melegíteni a tejet.
2. Másik edényben megolvasztjuk a vajat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, kicsit hagyjuk pirulni (1 perc).
3. A meleg tejet ezután óvatosan ráöntjük a vajas lisztre, és csomómentesre keverjük.
4. Már csak annyi a dolgunk, hogy megvárjuk, míg elfő a liszt íze, vagyis megfő a liszt, sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót reszelünk bele.

A mártás sűrűségét a hozzáadott tej mennyiségével könnyen szabályozhatjuk.

  Felhasználtam ezeknél a recepteknél: sajtmártásos tészta, lasagne, dubarry csirkemell kicsit másképp.

                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Piskóta (sima):


1 tojás
1 ek cukor
2 ek liszt
1 kávéskanál vaníliás cukor

  Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, ügyeljünk arra, hogy a fehérjében ne kerüljön a sárgájából, ha mégis kerülne, távolítsuk el.
A fehérjét nem túl kemény habbá verjük, sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, sütőporral és kevés tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a többi fehérjét, amit óvatosan hozzákeverünk.
  Előmelegített 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával megnézhetjük megsült-e úgy, hogy a piskóta közepébe szúrunk villát, vagy egy erre kitalált fém pálcát, ha nem ragadt rá a tészta, és tisztán húztuk ki, megsült.


Felhasználtam ezeknél a recepteknél: rumos csokoládétorta, diós torta.

                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Piskóta (kakaós):

1 tojás
1 ek cukor
1,5 ek liszt
0,5 ek kakaópor

  Szétválasztjuk a tojásokat, fehérjét nem túl kemény habbá verjük, sárgáját kikeverjük a cukorral, kakaóval, liszttel, sütőporral és kevés tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a többi fehérjét, amit óvatosan hozzákeverünk.
  Előmelegített 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával megnézhetjük megsült-e úgy, hogy a piskóta közepébe szúrunk villát, vagy egy erre kitalált fém pálcát, ha nem ragadt rá a tészta, és tisztán húztuk ki, megsül.

Felhasználtam ezeknél a recepteknél: ribizlis túrókrémes kocka, erdei gyümölcsös túrótorta, tejszínes csokoládétorta.

                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Főtt krém (egy 26 cm-es tortához elegendő):

0,5 l tej
2 cs vaníliás pudingpor
20 dkg vaj/margarin (szobahőmérsékleten)
15 dkg cukor

+ A kakaós krémbe: 4 ek kakaópor


  A tejben megfőzzük a pudingot és hagyjuk teljesen szobahőmérsékletre hűlni (ez nagyon fontos, különben kicsapódik a margarin). A margarint a cukorral kikeverjük habosra és a kihűlt pudinghoz adjuk, s alaposan eldolgozzuk. 

Felhasználtam ezeknél a recepteknél: kedvenc, diós torta és rumos csokoládétorta.


                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Csokoládémáz (1 nagy sütőtepsinyi 40x35 cm sütemény bevonásához):

4 ek cukor
4 ek kakaópor
3 ek tej
5 dkg margarin

  A cukrot, kakaót és a tejet felolvasztjuk, majd  tűzről levéve elkeverjük benne a margarint és hagyjuk kicsit hűlni, majd a süti tetejét ezzel vonjuk be.

Felhasználtam ezeknél a recepteknél: kedvenc, és képviselőfánk fél adagban.

                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Temperálás:

  Csokoládét temperáljuk annak érdekében, hogy fényesebb és roppanósabb legyen.
  Ezt legkönyebben úgy végezhetjük, ha nem túl forró gőz felett (ha felforrt a víz, elzárjuk a gázt) hőálló tálban megolvasztjuk a megadott csokoládémennyiség felét, majd ha teljesen felolvadt, a gőzről levéve, hozzáadjuk a másik felét, amit felolvadásig kevergetünk.

  Felhasználtam a bonbonok készítésekor.

                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Vaníliás cukor:

0,5 kg cukor
1 vaníliarúd


  A vaníliarudat kettévágtam, a magokat kikapartam és a darálóba helyeztem a cukorral együtt, nem teljesen por állagúra daráltam az egészet. Alaposan átkevertem még, hogy biztosan mindenhová jusson a magokból. Ezután egy jól záródó edénybe beleállítottam a vaníliarudat, majd rákanalaztam a cukrot, és el is készült a finom, illatos vaníliás cukor.
  Ha a recept 1 csomag vaníliás cukrot ír, ebből a keverékből 1 csapott evőkanállal helyettesíthetjük.


                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Fokhagymasó:

5 gerezd fokhagyma
30 dkg só


  A fokhagymagerezdeket átpasszírozzuk (vagy nagyon apró darabokra vágjuk) és egy lapostányéron elkeverjük 1 evőkanál sóval, így hagyjuk egy napig száradni (érdemes kitenni a kamrába akár, mert nagyon erős szaga van). A só ez idő alatt kivonja a hagymából a nedvességet, de az íze megmarad.
  Másnap a megszáradt fokhagymát összezúzzuk, mozsárban, vagy aprítógépben és a többi sóval alaposan elkeverjük. Jól zárható edénybe tesszük, és már használhatjuk is pácoláshoz, fasírtokhoz, húsokhoz ízlés szerint.
                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  
Chilis só:

15 dkg só
1 nagy ek chili pehely (1-2 db szárított chili paprika apróra zúzva)

Csak összekeverjük az összetevőket, és már ízesíthetünk is vele kedvünkre.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...