Ez sem most hétvégén készült, hanem pár hete, a recept pedig szintén édesanyám egyszer már említett szakácskönyvéből származik (innen), kis módosításokkal. Szerintem az egyik legfinomabb sütemény, és jó kiadós, egy szelet is elég egyszerre belőle, bár aki nagyon torkos többet is le tud győzni. :))
Recept (25-30 szelet):
30 dkg liszt
2 ek kakaópor
12 dkg cukor
1 cs sütőpor
15 dkg margarin
1 tojás
Fehér krém:
6 tojás fehérje
12 dkg cukor
25 dkg kókuszreszelék (legközelebb csak 20 dkg-ot teszek bele, mert így volt akinek kicsit száraz volt a sok kókusz)
Sárga krém:
6 tojás sárgája
3 ek liszt
3 dl tej
25 dkg margarin
3 ek cukor
1 ek/1 cs vaníliás cukor
Tetejére:
20 dkg étcsokoládé
3-4 ek kókuszreszelék
A tésztához előbb a vajat morzsoljuk el a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
Míg felverjük a tojásfehérjét a cukorral és hozzákeverjük a kókuszt, a tésztát hűtőbe tesszük.
Ezután részre osztjuk, egyik felét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe (kb.20x30 cm) terítjük, majd elegyengetjük rajta a tojásfehérjés krémet. Kinyújtjuk a másik felét is és rátesszük a fehér krém tetejére. Előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 25 perc alatt megsütjük.
Míg sül, megfőzhetjük a sárga krémet. A tejet feltesszük melegedni, a tojássárgákat elkeverjük a liszttel és kevés meleg (nem forró) tejjel, majd a tűzhelyen lévő tejhez adjuk. Folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Ezután hagyjuk kihűlni, eközben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje. A margarint pedig kivesszük a hűtőből.
Ha kihűlt a krém, a margarint kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd a krémmel homogén masszává vegyítjük, és a kihűlt tésztás réteg tetejére terítjük.
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és óvatosan elterítjük a sütemény tetején, majd megszúrjuk kókuszreszelékkel.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.
Született arra is javaslat, hogy a kókuszos réteg vékonyabb legyen, mondjuk a fele, végül is el tudom képzelni. Lehet, hogy legközelebb készítek mondjuk egy adag habcsókot is a sütemény mellé, és csak 3 tojás fehérjét használok a fehér krémhez kevesebb kókusszal. Bár nekem így is nagyon ízlik.
Született arra is javaslat, hogy a kókuszos réteg vékonyabb legyen, mondjuk a fele, végül is el tudom képzelni. Lehet, hogy legközelebb készítek mondjuk egy adag habcsókot is a sütemény mellé, és csak 3 tojás fehérjét használok a fehér krémhez kevesebb kókusszal. Bár nekem így is nagyon ízlik.
Ezek a kis fehér kókuszforgácsok jól idézik a mostani kinti időjárást. Szép havas napot mindenkinek! :)
Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésVittem a receptet, biztos kifogom próbálni!
Ez istenien néz ki! :)
VálaszTörlésNagyon finom, krémes sütike! Kóstolnám! :o))
VálaszTörlésÉn is nemrég sütöttem meg, még nem volt időm beblogolni. Nagyon finom és mutatós. Gratulálok a bloghoz!
VálaszTörlésnagyon brutál!
VálaszTörlésIstenien néz ki ezkkel a rétegekkel, nagyon dekoratív süti:) Egyszer kipróbálom, mert az íze sem lehet rossz:)
VálaszTörlésHúúú, ez nagyon tetszetős!
VálaszTörlésValahol már láttam, de még soha nem sütöttem. De kihagyhatatlan, annyira jól jól néz ki, s annyira finom lehet!
VálaszTörlésNagyon finom lehet ez a sütemény!!!Gondolom a kókuszt lehet helyettesíteni valamivel,mert a kókusszal gondjaim vannak.:):)
VálaszTörlésImádom, bár más néven ismerem!!!! Nagyon finom, exkluzív süti!!!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Örülök, hogy újra ennyien írtatok! Már hiányzott, és nagyon jól esik! :)
VálaszTörlésÉn a nagyon torkos kategóriába tartozom!!! Isteni lehet! :))
VálaszTörlésMennyeien néz ki! Nem hiszem,hogy egy szelet nekem elég lenne egyszerre belőle:) Imádom ezt a fajta tojássárgás krémet. Nagyon adja magát kipróbálásra. Alkalmat kell keressek hozzá:)
VálaszTörlés