Kedvenc - A mi kedvencünk is!


  Egy régi családi recept, még dédnagyanyámtól származik, anya sokszor süti (de nem elég sokszor :)) és most én is megsütöttem. Finom, és szerintem egyszerű, csak több napig tart elkészíteni, de nem kell megijedni, mert ez a pihenést leszámítva maximum 2 órát vesz igénybe. Igazából három nap alatt szoktuk összeállítani, de most (volt már máskor is) két nap alatt készült el, és így is eléggé megpuhultak a lapok, tehát tapasztalatból elég a két nap is. :)

A recept:

Tészta (1. nap):

45 dkg liszt
15 dkg cukor (egy része, vagy az egész is lehet barna)
1 kk szódabikarbóna
3 dkg olaj
4-5 ek tej
1 tojás
4 ek olvasztott méz

  A hozzávalókat összegyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, nagyon vékonyra nyújtjuk, és egy lisztezett sütőtepsi hátulján 3 lapot sütünk belőle 220°C-ra előmelegített sütőben 10-10 perc alatt, majd hagyjuk legalább egy éjszakát állni.

Krém (2.nap): 

0,5 l tej
2 cs vaníliás pudingpor
20 dkg margarin (szobahőmérsékleten)
15 dkg cukor
2 ek kakaópor

  A tejben megfőzzük a pudingot és hagyjuk teljesen szobahőmérsékletre hűlni (ez nagyon fontos, különben kicsapódik a margarin). A margarint a cukorral kikeverjük habosra és a kihűlt pudinghoz adjuk, ezután elfelezzük a krémet, és egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
  Ezzel megkenjük a lapokat úgy, hogy az alsó réteg csokis a felső vaníliás legyen. Majd hagyjuk egy újabb éjszakát állni, vagy még aznap bevonhatjuk a mázzal, és úgy hagyjuk egy éjszakára állni.

Máz (2. vagy 3. nap):

4 ek cukor
4 ek kakaópor
3 ek tej
5 dkg margarin

  A cukrot, kakaót és a tejet felolvasztjuk, majd  tűzről levéve elkeverjük benne a margarint és hagyjuk kicsit hűlni, majd a süti tetejét ezzel vonjuk be. Ha teljesen megdermedt, szeleteljük.

Fázisfotók

9 megjegyzés:

  1. Nem csodálom, hogy a kedvencetek! Szuper finom lehet. Megéri a macerát. :)))

    VálaszTörlés
  2. Ezek a sütik mindig megérik a fáradtságot, nem úgy a másnapot! Mint nálunk a mézes kérmes! :)) Gyönyörű és guszta nagyon! :)

    VálaszTörlés
  3. Hasonló receptem nekem isvan, csak nem mézes lapokkal. De így is nagyon fincsi lehet, rászolgál a nevére!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon gusztusos! Miért nem lehet betölteni azonnal aztán másnap már enni is? :)))

    VálaszTörlés
  5. Valóban nagyon finom, próbáljátok ki bátran! :))

    Csilla: Hát, ez a kínzás mellett a lapok megereszkedése miatt van, de hidd el, megéri várni! :)))

    VálaszTörlés
  6. Judit13:19

    Szia!
    Az lenne a kérdésem a recivel kapcsolatban, hogy kimérted már valamikor, hogy a tésztához való 3 dkg olaj, az hány evőkanál lehet? Nem gond, kimérem mérleggel...:) csak kicsit szokatlan számomra egy iylen mézestésztajellegű sütiben az olaj! De lehet, hogy éppen ebben rejlik a különlegessége!? Egyébként tényleg mihez lehetne hasonlítani? Mézeskrémes, vagy nem egészen? Bevallom "férfiasan" nem nagyon tudom elképzelni ízben az összhatást! Egy családi eseményre szeretném elkészíteni, nincs már időm "főpróbára", ezért érdeklődök!
    Nagyon köszi! Tetszik az oldalad, mostanában, hogy a NLC-re is többször bejelentkezel, egyre gyakrabban böngészgetek itt nálad!
    Üdv. Judit

    VálaszTörlés
  7. Szia Judit!
    Kb. 2 ek a 3 dkg olaj. Igen, valami olyasmi, mint a mézes krémes, csak ennek kicsit vékonyabbak a lapjai, nem piskóta jellegű, meg csokisabb. Mi nagyon szeretjük, remélem nálatok is beválik, de szerintem nem fogsz csalódni! :) Majd írd meg, hogy sikerült, s ha gondolod küldj róla képet! :)
    Örülök, hogy tetszik az oldal! Gyere máskor is! :)
    Szabina

    VálaszTörlés
  8. Judit8:49

    Szabina!!! Ez a süti valami mennyei finom! Megsütöttem, túl vagyunk azon a bizonyos családi eseményen, amit említettem....de nagy sikert aratott ez a süti, mindenkinek nagyon ízlett! Nálunk is "kedvenc" lesz! És az elkészítése sem volt macerás egyáltalán! Először megsütöttem a lapokat, másnap betöltöttem a krémet, kicsivel később bevontam a mázzal.Vártunk még 1 napot, addigra szépen átpuhult, "összeérett" az egész.Sajnos képet nem tudtam készíteni róla...
    Köszönöm szépen a segítségedet, várva a további szuper recepteket! Üdv. Judit

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom lehet!!!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...