Imádjuk a vaníliás karikát, az elmúlt hetekben meg nyakig benne voltam a kekszsütésben, és pont rátaláltam erre a receptre, kihagyhatatlan volt... Az eredeti recepten csak minimálisan módosítottam. Nagyon finom, ropogós, a boltinál is jobb szerintem, pláne, hogy jó vastagon csokiztam be, és nagyjából dupla adag jutott mindegyikre (bocsánat Győri Keksz). :))
Napokig eláll, érdemes hűtőben tartani a csoki miatt, ami így roppanós lesz, és még jobban fokozza az élvezeti értékét a kis karikánknak. Szóval vaníliás karika rajongóknak a kipróbálás kötelező! :)
Hozzávalók (kb. 60 db-hoz ha akkorákat készítünk, mint az eredeti méret)
40 dkg liszt
27 dkg margarin szobahőmérsékleten (lehet próbálkozni az eredeti recept szerinti 25 dkg-mal de nekem csak ennyivel állt össze eléggé a tészta, a kis tojások hibája...(: )
15 dkg cukor
2 ek / 2cs vaníliás cukor
csipet só
1 tojássárgája + 1 egész tojás
1 kk szódabikarbóna
20 dkg ét- vagy tejcsokoládé a bevonáshoz (fontos, hogy jó minőségű legyen, ne tortabevonó, én Bocit használtam)
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd mehet hozzá a többi hozzávaló a csokit leszámítva persze. Alaposan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük fél órára.
Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a kis karikákat.
Előmelegített 200°C-os sütőben kb.12 percig sütjük őket (míg az aljuk egy kis színt kap).
Hagyjuk őket kihűlni a tepsin, vagy egy tálcán, addig gőz felett felolvasztjuk a csokoládé 2/3-át, majd apró kockákra törve hozzákeverjük a maradékot, és a gőzről levéve beleolvasztjuk azt is.
Ezután már a csak a mártogatás van hátra, a csokiba mártott karikákat sütőpapírra sorakoztatjuk, majd hűvös helyre tesszük kb. 20 percre. Ezután könnyedén eltávolíthatóak.
Előmelegített 200°C-os sütőben kb.12 percig sütjük őket (míg az aljuk egy kis színt kap).
Hagyjuk őket kihűlni a tepsin, vagy egy tálcán, addig gőz felett felolvasztjuk a csokoládé 2/3-át, majd apró kockákra törve hozzákeverjük a maradékot, és a gőzről levéve beleolvasztjuk azt is.
Ezután már a csak a mártogatás van hátra, a csokiba mártott karikákat sütőpapírra sorakoztatjuk, majd hűvös helyre tesszük kb. 20 percre. Ezután könnyedén eltávolíthatóak.
Imádom!!! :D De így még sokkal, de sokkal finomabb lesz.
VálaszTörlésÖrülök, hogy örömet okoztam vele Noémi! Most már csak tessék kipróbálni! :D
TörlésÓ, ha ezt a Hévízi barátném látná...! Imádja. Emlékszem mikor régen mentünk moziba, be kellett menni előtte a Meinl édességboltba, hogy vegyen magának 20 dkg vaníliás karikát... Irtó guszták!
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti! Azok a régi jó ízek... ugye? :)
TörlésSzolj ha kostolot keresel az alkotasaidhoz=)szivesen vallalkozom:)
TörlésEz tényleg kiköpött vaníliás karika:) ha az íze is olyan, akkor kipróbálom:)
VálaszTörlésÁÁÁ, kész vagyok! Imádom! Vittem! Hálás köszönet. :)))
VálaszTörlésEZ NAGYON KLASSZ LETT! HAMAROSAN KI IS PRÓBÁLOM.
VálaszTörlésEz nagyon guszta!!! Van egy olyan érzésem elindul egy lavina a blogvilágban :) A közel jövőben tele lesznek karikákkal a blogok :D Családom nagyon szereti, tuti kipróbálom!
VálaszTörlésHehe, most már kit érdekel, hogy Szlovákiában gyártják a jó magyar vaníliás karikát... itt van nekünk a házi! :)
VálaszTörlés:D látom én is a rózsaszín a jövőt, mindenki a vaníliás karikáidat majszolja!!!!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek a karikáid! Ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm a hozzászólásokat! Jó sütögetést, és majszolást Mindenkinek! :))
VálaszTörlésSzabina!
VálaszTörlésMost lettek készen a karikák! Sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti mégis érdekes módon ugyanolyan az állaga és az íze. Millió köszönet a receptért és várom a következő finom kekszes ötleteid.
Kedves Katalin!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy elkészítetted, és ízlett! Köszönöm, hogy ismét írtál! :) Elárulom, hogy a napokban hozok egy újabb finom kekszet, remélem az is tetszik majd! :)
Kedves Szabina!
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogy vajat vagy margarint kell használni? Amennyiben vajat akkor szerinted azt nem lehet helyettesíteni ramaval?
Kedves Timie!
TörlésMargarint.
Jó sütögetést! :)
Remekül néznek ki!!
VálaszTörlés