Vaníliás karika

 

  Imádjuk a vaníliás karikát, az elmúlt hetekben meg nyakig benne voltam a kekszsütésben, és pont rátaláltam erre a receptre, kihagyhatatlan volt... Az eredeti recepten csak minimálisan módosítottam. Nagyon finom, ropogós, a boltinál is jobb szerintem, pláne, hogy jó vastagon csokiztam be, és nagyjából dupla adag jutott mindegyikre (bocsánat Győri Keksz). :)) 
  Napokig eláll, érdemes hűtőben tartani a csoki miatt, ami így roppanós lesz, és még jobban fokozza az élvezeti értékét a kis karikánknak. Szóval vaníliás karika rajongóknak a kipróbálás kötelező! :)


Hozzávalók (kb. 60 db-hoz ha akkorákat készítünk, mint az eredeti méret)

40 dkg liszt
27 dkg margarin szobahőmérsékleten (lehet próbálkozni az eredeti recept szerinti 25 dkg-mal de nekem csak ennyivel állt össze eléggé a tészta, a kis tojások hibája...(: )
15 dkg cukor
2 ek / 2cs vaníliás cukor
csipet só
1 tojássárgája + 1 egész tojás
1 kk szódabikarbóna

20 dkg ét- vagy tejcsokoládé a bevonáshoz (fontos, hogy jó minőségű legyen, ne tortabevonó, én Bocit használtam)

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd mehet hozzá a többi hozzávaló a csokit leszámítva persze. Alaposan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük fél órára.
Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a kis karikákat.
Előmelegített 200°C-os sütőben kb.12 percig sütjük őket (míg az aljuk egy kis színt kap).
Hagyjuk őket kihűlni a tepsin, vagy egy tálcán, addig gőz felett felolvasztjuk a csokoládé 2/3-át, majd apró kockákra törve hozzákeverjük a maradékot, és a gőzről levéve beleolvasztjuk azt is.
Ezután már a csak a mártogatás van hátra, a csokiba mártott karikákat sütőpapírra sorakoztatjuk, majd hűvös helyre tesszük kb. 20 percre. Ezután könnyedén eltávolíthatóak.

Megjegyzések

  1. Imádom!!! :D De így még sokkal, de sokkal finomabb lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy örömet okoztam vele Noémi! Most már csak tessék kipróbálni! :D

      Törlés
  2. Ó, ha ezt a Hévízi barátném látná...! Imádja. Emlékszem mikor régen mentünk moziba, be kellett menni előtte a Meinl édességboltba, hogy vegyen magának 20 dkg vaníliás karikát... Irtó guszták!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti! Azok a régi jó ízek... ugye? :)

      Törlés
    2. Szolj ha kostolot keresel az alkotasaidhoz=)szivesen vallalkozom:)

      Törlés
  3. Ez tényleg kiköpött vaníliás karika:) ha az íze is olyan, akkor kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  4. ÁÁÁ, kész vagyok! Imádom! Vittem! Hálás köszönet. :)))

    VálaszTörlés
  5. EZ NAGYON KLASSZ LETT! HAMAROSAN KI IS PRÓBÁLOM.

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon guszta!!! Van egy olyan érzésem elindul egy lavina a blogvilágban :) A közel jövőben tele lesznek karikákkal a blogok :D Családom nagyon szereti, tuti kipróbálom!

    VálaszTörlés
  7. Hehe, most már kit érdekel, hogy Szlovákiában gyártják a jó magyar vaníliás karikát... itt van nekünk a házi! :)

    VálaszTörlés
  8. :D látom én is a rózsaszín a jövőt, mindenki a vaníliás karikáidat majszolja!!!!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépek lettek a karikáid! Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a hozzászólásokat! Jó sütögetést, és majszolást Mindenkinek! :))

    VálaszTörlés
  11. Szabina!
    Most lettek készen a karikák! Sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti mégis érdekes módon ugyanolyan az állaga és az íze. Millió köszönet a receptért és várom a következő finom kekszes ötleteid.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Katalin!
    Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és ízlett! Köszönöm, hogy ismét írtál! :) Elárulom, hogy a napokban hozok egy újabb finom kekszet, remélem az is tetszik majd! :)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Szabina!
    Érdeklődni szeretnék, hogy vajat vagy margarint kell használni? Amennyiben vajat akkor szerinted azt nem lehet helyettesíteni ramaval?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Timie!
      Margarint.
      Jó sütögetést! :)

      Törlés
  14. Remekül néznek ki!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése