Pita - teljes kiőrlésű tönkölyliszttel


  Mostanában próbálok egészségesebb ételeket készíteni, ezért is sütöttem ezt a pitát egyik nap vacsorára. Készült mellé tzatziki, de most light joghurttal, és a husi csirkecomb volt felcsíkozva, a szokásos módon fűszerezve.
  A tönkölylisztes pita eredeti receptje innen van, én kicsit változtattam rajta, és finom, puha, zsebes kenyérkéket kaptam. Ízben alig tér el a sima lisztes és a kenyérlisztes változatétól, mégis egészségesebb, mert rostban gazdagabb. Ami nagyon fontos, hogy ezeknek a teljes kiőrlésű liszteknek a jótékony hatása akkor érvényesülhet, ha kellő mennyiségű folyadékot viszünk be a szervezetünkbe.

Recept (8db):

30 dkg sima liszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 tk. só
1 tk. cukor,
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olívaolaj
kb. 3 dl langyos víz

  A vízzel és a cukorral elkevertem az élesztőt, majd a többi hozzávalóval simára dagasztottam. 1 órát kelni hagytam.
  Az egy óra leteltével kissé átgyúrtam és 8 cipót formáltam, amit letakarva 15 percig hagytam még kelni (ez fontos ahhoz, hogy kis zsebeket kapjunk).
  Ezután ujjnyi vastagra nyújtottam őket és a sütő rácsán 220 °C-on 12 perc alatt megsütöttem mindegyiket.

Megjegyzések

  1. Hányszor követeltek már pitát a gyerkőcök... most már tudom, hova jöjjek receptért:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :) Süss bátran, nagyon finom és a bolti a nyomába se ér. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése