Hétvégén tartottuk az eljegyzésünket Erikkel, arra készült ez a finomság. Mindenki szereti így egyértelmű volt, hogy ez lesz a második fogás. A szűk család volt csak jelen, szülők és Erik testvére, kis családjával. Nagyon jól éreztük magunkat, gyönyörű volt az idő és jó a hangulat. Nagyon boldogok vagyunk! :)
Töltött káposzta (ahogy édesanyámtól tanultam)
Hozzávalók (30-35 töltelékhez):
2 kg darált sertéshús
2 kg szálas savanyú káposzta
1 fej savanyított káposzta egyben
3 szikkadt zsemle
2 tojás
4-5 marék rizs
2-3 ek só
1 ek bors
4 gerezd fokhagyma passzírozva
4 ek őrölt pirospaprika
3 dl olaj vagy zsír
Legelőször átmossuk a savanyú káposztát, ha kell kétszer-háromszor is. A fejes savanyított káposztát leveleire szedjük, a torzsáját, vastag erezetét késsel kivágjuk, ha nem túl vastag elvékonyítjuk, s ezeket a leveleket is lemossuk. Amelyik levél túl nagy, hosszában félbevágjuk.
Hozzálátunk a töltelék begyúrásának, a zsemlét kis vízbe áztatjuk majd kinyomkodva a darált húshoz tesszük, hozzáadjuk a tojást, rizst, sót, borsot, fokhagymát, 2ek pirospaprikát és alaposan összegyúrjuk. Megkóstoljuk, ha kell még ízesítjük. (Mi mindig közösen főzzük ezt anyával, amíg ő tölteléket gyúr, én előkészítem a káposztát, sokkal gyorsabb, és közben még jót is beszélgetünk...:)
Az olajat, vagy zsírt feltesszük melegedni, (ne legyen forró!) és hozzákeverünk 2 ek pirospaprikát.
Ezután kezdjük a töltést és rétegezést a következőképpen: egy nagy fazék aljára szálas káposztát teszünk, ezt meglocsoljuk a paprikás olajjal/zsírral, majd erre teszünk egy sor tölteléket, majd ismét szálas káposzta, olaj és egy újabb réteg töltött káposztalevél kerül és így tovább, míg el nem fogy.
Mi a megmaradt leveleket, a káposztafej belsejét is össze szoktuk vágni csíkokra, és ezt a tetejére szórni.
Ezután már csak felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön 2-2,5 óráig főzzük. Onnan tudjuk, hogy jó-e, hogy a rizs megpuhul a töltelékben.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá! :)
Eljegyzésünk néhány képben:
Összeöltöztünk... :) |
Az elmaradhatatlan torta, édesanyámék ajándéka. |
A legkisebb családtaggal :) |
A gyűrűk |
Gratulálok!!
VálaszTörlésGratulalok!
VálaszTörlésAmugy a toltott kaposzta egyik kedvenc etelem :)
Gratulálok az eljegyzésetekhez:) Igazi erdélyi módra volt a menű, vagyis nálunk is nagy szokás eljegyzésen, eskűvőn a töltöttkáposzta:)
VálaszTörlésGratulálok az eljegyzésetekhez!
VálaszTörlésÉs a töltött káposztához is - én is azt főztem.
Gratulálok az eljegyzésetekhez. A töltött káposzta nagyon finom.
VálaszTörlésCsodálatos napotok volt, szép pár vagytok, nagyon sok boldogságot kívánok Nektek eljegyzésetek alkalmából!!! Olyan jó érzés ilyen boldog arcot látni, nagyon szép vagy :) Ja, a töltött káposzta is fincsi volt, én is töltöttem, holnapra :D majdnem ugyanígy készült pici eltérésekkel... tojást és zsemlét nem szoktam beletenni.
VálaszTörlésGratulálok és sok boldogságot kívánok! :)
VálaszTörlésGratulálok eljegyzésetek alkalmából! Sok boldogságot Nektek!
VálaszTörlésA töltött káposzta egyik kedvencünk, elég gyakran készítem.
Gratulálok és sok boldogságot kívánok Nektek! Nagyon guszta a káposztád, ügyes kis menyasszony vagy!:-))
VálaszTörlésKöszönjük szépen a kedves szavakat! :)
VálaszTörlésSzívből gratulálok, gyönyörűek vagytok együtt:) Az a káposzta nagyon csábító, szívesen részt vettem volna ezen a lakomán:)
VálaszTörlésGratulálok Nektek szívből!! Ez a töltött káposzta nagyon guszta, szeretem. :)
VálaszTörlésNagyon sok boldogságot Nektek! És legyetek ilyen mosolygósok még 50 év múlva is! :o)
VálaszTörlésSzeretettel gratulálok és nagyon sok boldogságot kívánok nektek! :))))
VálaszTörlésNagyon szépen köszönjük mindenkinek! :)
VálaszTörlésGratulálok az eljegyzéshez! Minden szépet és jót kívánok Nektek! A töltött káposzta megunhatatlan...:)
VálaszTörlésNagyon sok boldogságot kívánok én is!!!
VálaszTörlésKöszönjük! :)
VálaszTörlés