Sajtos ropogós



  Az édességek, és bonbonok között sütöttem egy kis sósat is az ünnepekre. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon egyszerű, nagyon finom, gyorsan megvan, és sokáig eláll. Lehet, hogy szilveszterre is sütök ilyet. :) Egyébként ezzel találtam egy újabb alkalmat arra, hogy használjam a hópehely kiszúrómat, így még ünnepibb lett a ropogtatni való. :)
  A recept innen van, de én kicsit módosítottam rajta, mert mi nem használunk zsírt, csak nagyon ritkán, így nem is volt itthon.

Hozzávalók (4 nagy sütőtepsihez):
50 dkg finomliszt
1 tk. sütőpor
3 tk. só
18 dkg margarin
5 ek olaj
20 dkg reszelt sajt (nálam 15 dkg trappista és 5 dkg füstölt karaván)
kb. 20 dkg tejföl, 
2 tojás sárgája

Tetejére:
1 egész tojás
magok (nálam szezámmag, de lehet kömény, lenmag stb)

  A lisztet elkevertem a sóval, sütőporral és reszelt sajttal, majd elmorzsoltam benne a margarint, hozzáadom a tojást, az olajat, a tejfölt, és tésztává gyúrtam. Ezután 1 órára hűtőbe tettem.
  A hűtőből kivéve fél cm vastagra nyújtottam, megkentem tojással, szórtam rá szezámmagot és én egy részét csillag formára szaggattam, másik részét csíkokra vágtam derelyevágóval.
  Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, majd előmelegített 200 °C-os sütőben 12-15 perc alatt megsütöttem.

Megjegyzések

  1. Nagyon guszta, biztosan finom! Szeretem én is a sós süteményeket most karácsonykor telítődtem édessel, ezért csak sósat fogok most sütni.( Lehet hogy most meg édeset fogok majd kívánni?:-))

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de jó!Szilveszterre nagyon jól jön! Gyönyörű a fotód!
    Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Ez már jobban tetszik, mert nem kell hajtogatni:-)Jól áll nekik a hópehely (vagy virág?) forma!

    VálaszTörlés
  4. Éva: Köszönöm! Finom sajtos, nem túl sós, és nem száraz. :)

    Petra: Örülök, hogy tetszik, köszi! Viszont kívánok Nektek is Boldog Új Évet! :)

    Gerdi: Nem, nem, ezért is tetszett meg, semmi fakszni nincs vele. :) A forma pedig hópehely, az ünnepek tiszteletére, mint az islernél volt. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése