Az édességek, és bonbonok között sütöttem egy kis sósat is az ünnepekre. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon egyszerű, nagyon finom, gyorsan megvan, és sokáig eláll. Lehet, hogy szilveszterre is sütök ilyet. :) Egyébként ezzel találtam egy újabb alkalmat arra, hogy használjam a hópehely kiszúrómat, így még ünnepibb lett a ropogtatni való. :)
A recept innen van, de én kicsit módosítottam rajta, mert mi nem használunk zsírt, csak nagyon ritkán, így nem is volt itthon.
A recept innen van, de én kicsit módosítottam rajta, mert mi nem használunk zsírt, csak nagyon ritkán, így nem is volt itthon.
Hozzávalók (4 nagy sütőtepsihez):
50 dkg finomliszt
1 tk. sütőpor
3 tk. só
18 dkg margarin
5 ek olaj
20 dkg reszelt sajt (nálam 15 dkg trappista és 5 dkg füstölt karaván)
kb. 20 dkg tejföl,
2 tojás sárgája
Tetejére:
1 egész tojás
magok (nálam szezámmag, de lehet kömény, lenmag stb)
A lisztet elkevertem a sóval, sütőporral és reszelt sajttal, majd elmorzsoltam benne a margarint, hozzáadom a tojást, az olajat, a tejfölt, és tésztává gyúrtam. Ezután 1 órára hűtőbe tettem.
A hűtőből kivéve fél cm vastagra nyújtottam, megkentem tojással, szórtam rá szezámmagot és én egy részét csillag formára szaggattam, másik részét csíkokra vágtam derelyevágóval.
Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, majd előmelegített 200 °C-os sütőben 12-15 perc alatt megsütöttem.
Nagyon guszta, biztosan finom! Szeretem én is a sós süteményeket most karácsonykor telítődtem édessel, ezért csak sósat fogok most sütni.( Lehet hogy most meg édeset fogok majd kívánni?:-))
VálaszTörlésJaj, de jó!Szilveszterre nagyon jól jön! Gyönyörű a fotód!
VálaszTörlésBoldog Új Évet kívánok!
Ez már jobban tetszik, mert nem kell hajtogatni:-)Jól áll nekik a hópehely (vagy virág?) forma!
VálaszTörlésÉva: Köszönöm! Finom sajtos, nem túl sós, és nem száraz. :)
VálaszTörlésPetra: Örülök, hogy tetszik, köszi! Viszont kívánok Nektek is Boldog Új Évet! :)
Gerdi: Nem, nem, ezért is tetszett meg, semmi fakszni nincs vele. :) A forma pedig hópehely, az ünnepek tiszteletére, mint az islernél volt. :)