Hétvégén Beatrix barátnőmnek neve napját ünnepeltük. Sütni szerettem volna neki valamilyen csokis kekszet, de nem találtam nekem tetsző receptet hirtelenjében, ami volt azt meg persze, hogy most nem találtam... Ezzel a süteménnyel viszont már rég óta szemezek, egészen pontosan Martha Stewart csokis műsora óta, igaz ő nem pontosan e szerint a recept szerint készítette. Barbinál meg pont megláttam ezt a csokis csodát itt, írta mekkora kedvenc náluk, így meg is sütöttem. :) Gyorsan lemondtam a kekszről ennek a javára (nem véletlen :))).
Mint kiderült, az ünnepeltnek és családjának is ízlett, s ez a legfontosabb. :)) Na persze mi is megkóstoltuk, mondván, olyat nem adunk ajándékba amit nem tudunk, hogy milyen, még ha nagyi receptjéről van is szó. :))))
Mint kiderült, az ünnepeltnek és családjának is ízlett, s ez a legfontosabb. :)) Na persze mi is megkóstoltuk, mondván, olyat nem adunk ajándékba amit nem tudunk, hogy milyen, még ha nagyi receptjéről van is szó. :))))
Hozzávalók (24 db):
Tésztához:
15 dkg étcsokoládé
12 dkg liszt
3 dkg kakaó
1 teáskanál sütőpor
csipet só
8 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor (eredetileg 15 dkg)
1 db tojás
2 evőkanál tej
A forgatáshoz:
5 dkg porcukor
A csokit felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk, míg a többi hozzávalót kimérjük. A lisztet a sütőporral, kakaóval, sóval összekeverjük. A margarint a cukorral, tojással, tejjel elkeverjük, majd az ekkorra már kissé kihűlt csokit hozzákeverjük, végül pedig a lisztes keveréket is, lágy masszát kapunk. Ezután folpackba csomagolva, vagy egy tálban a felületét letakarva, hogy ne száradjon ki 2-3 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Ezután 24 részre osztjuk őket (nekem ez nem sikerül elsőre, csak 16 nagyobbacska gombóc) egy gombóc nagyjából egy evőkanálnyi. Minden gombócot porcukorba hempergetünk (az 5 dkg kristálycukrot elhagytam, de aki szeretné előbb abba, majd porcukorba forgathatja), majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, úgy 2 ujjnyi távolságra egymástól.
Végül 180 C°-on 13, max 15 perc alatt készre sütjük őket (lágyak lesznek, de ne süssük tovább, mert kiszáradhatnak), a tepsin hagyjuk kihűlni, s már ehetjük is. Zacskóba, vagy dobozba téve 1 hétig eláll.
Ezután 24 részre osztjuk őket (nekem ez nem sikerül elsőre, csak 16 nagyobbacska gombóc) egy gombóc nagyjából egy evőkanálnyi. Minden gombócot porcukorba hempergetünk (az 5 dkg kristálycukrot elhagytam, de aki szeretné előbb abba, majd porcukorba forgathatja), majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, úgy 2 ujjnyi távolságra egymástól.
Végül 180 C°-on 13, max 15 perc alatt készre sütjük őket (lágyak lesznek, de ne süssük tovább, mert kiszáradhatnak), a tepsin hagyjuk kihűlni, s már ehetjük is. Zacskóba, vagy dobozba téve 1 hétig eláll.
A címet olvasva először azt hittem gomba, mikor már itt megnéztem akkor olyan volt mint a mézespuszi és végűl kiderűl hogy valami nagyon finom csokoládés desszert!
VálaszTörlésNagyon finomnak tűnik, tényleg olyan ránézésre, mint a mézes puszedli:) Kipróbálom mihamarabb.
VálaszTörlésÖrülök, hogy nektek is ízlett! Beatrix barátnődnek utólag is boldog névnapot!
VálaszTörlésA receptért igazán Tücsök Bogárt illeti a dicséret! :)))
Ilyen ajándék nekem is jöhet! Vagy inkább elkészítem magamnak:-)
VálaszTörlésÉn is kinéztem már magamnak ezt a csokicsodát. Idővel ;-)
VálaszTörlésAmikor megnyitottam a lapodat, csak annyit láttam: csokoládés pöfeteg...jézusom, mondom, te már a pöfeteg gombát is becsokiztad? Erről meg a chili&vanilia jutott eszembe a kakaós karfiollal. Aztán persze meegnyugodtam, amikor megláttam, hogy igazából puszedlikről van szó))) És erről meg a gyerekkorom jutott eszembe..Mária néni sarki kis édességboltja, ahol minden olyan békebelien illatos volt. Igazán kedves kis csokipuszik))) Bár ezzel a pöfeteg névvel majdnem szívbénulást okoztál!:DDD
VálaszTörlésAranyos kis puszikák)))
VálaszTörlésBocsi a folytonos zaklatásért, csak azért írtam 2 bejegyzést, mert azt mutatta ki, hogy törölte az elsőt...hát már megint gond van veled te lány?)))
VálaszTörlésEzt feltétlenül ki kell próbálnom! :))))
VálaszTörlésÉva, Trollanyu: A különös kinézet, és név mögött egy nagyon finom süti van. Érdemes kipróbálni! :)
VálaszTörlésBarbi: Igen, köszönet neki is, de nálad láttam meg először. :))
Gerdi: Csak bátran! :))
Anazar: Nem fogod megbánni! :)
Teus: Baj, baj. :D De micsoda asszociációk... :))) azért örülök, hogy kellemes emlékeket ébresztett benned! :)))
Petra: Semmi esetre se hagyd ki! :))
Szabina, nézz be hozzám, meg szeretnélek ajándékozni egy díjjal!
VálaszTörlésSzeretnélek meglepni egy díjjal, nézz be hozzám (is) kérlek! :)))
VálaszTörlés