Csokoládés pöfeteg - Csoki imádóknak! :)




  Hétvégén Beatrix barátnőmnek neve napját ünnepeltük. Sütni szerettem volna neki valamilyen csokis kekszet, de nem találtam nekem tetsző receptet hirtelenjében, ami volt azt meg persze, hogy most nem találtam... Ezzel a süteménnyel viszont már rég óta szemezek, egészen pontosan Martha Stewart csokis műsora óta, igaz ő nem pontosan e szerint a recept szerint készítette. Barbinál meg pont megláttam ezt a csokis csodát itt, írta mekkora kedvenc náluk, így meg is sütöttem. :) Gyorsan lemondtam a kekszről ennek a javára (nem véletlen :))).
  Mint kiderült, az ünnepeltnek és családjának is ízlett, s ez a legfontosabb. :)) Na persze mi is megkóstoltuk, mondván, olyat nem adunk ajándékba amit nem tudunk, hogy milyen, még ha nagyi receptjéről van is szó. :))))

Hozzávalók (24 db):

Tésztához:

15 dkg étcsokoládé
12 dkg liszt
3 dkg kakaó
1 teáskanál sütőpor
csipet só
8 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor (eredetileg 15 dkg)
1 db tojás
2 evőkanál tej

A forgatáshoz:

5 dkg porcukor

  A csokit felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk, míg a többi hozzávalót kimérjük. A lisztet a sütőporral, kakaóval, sóval összekeverjük. A margarint a cukorral, tojással, tejjel elkeverjük, majd az ekkorra már kissé kihűlt csokit hozzákeverjük, végül pedig a lisztes keveréket is, lágy masszát kapunk. Ezután folpackba csomagolva, vagy egy tálban a felületét letakarva, hogy ne száradjon ki 2-3 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  Ezután 24 részre osztjuk őket (nekem ez nem sikerül elsőre, csak 16 nagyobbacska gombóc) egy gombóc nagyjából egy evőkanálnyi. Minden gombócot porcukorba hempergetünk (az 5 dkg kristálycukrot elhagytam, de aki szeretné előbb abba, majd porcukorba forgathatja), majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, úgy 2 ujjnyi távolságra egymástól.
  Végül 180 C°-on 13, max 15 perc alatt készre sütjük őket (lágyak lesznek, de ne süssük tovább, mert kiszáradhatnak), a tepsin hagyjuk kihűlni, s már ehetjük is. Zacskóba, vagy dobozba téve 1 hétig eláll.

Megjegyzések

  1. A címet olvasva először azt hittem gomba, mikor már itt megnéztem akkor olyan volt mint a mézespuszi és végűl kiderűl hogy valami nagyon finom csokoládés desszert!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomnak tűnik, tényleg olyan ránézésre, mint a mézes puszedli:) Kipróbálom mihamarabb.

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy nektek is ízlett! Beatrix barátnődnek utólag is boldog névnapot!
    A receptért igazán Tücsök Bogárt illeti a dicséret! :)))

    VálaszTörlés
  4. Ilyen ajándék nekem is jöhet! Vagy inkább elkészítem magamnak:-)

    VálaszTörlés
  5. Én is kinéztem már magamnak ezt a csokicsodát. Idővel ;-)

    VálaszTörlés
  6. Amikor megnyitottam a lapodat, csak annyit láttam: csokoládés pöfeteg...jézusom, mondom, te már a pöfeteg gombát is becsokiztad? Erről meg a chili&vanilia jutott eszembe a kakaós karfiollal. Aztán persze meegnyugodtam, amikor megláttam, hogy igazából puszedlikről van szó))) És erről meg a gyerekkorom jutott eszembe..Mária néni sarki kis édességboltja, ahol minden olyan békebelien illatos volt. Igazán kedves kis csokipuszik))) Bár ezzel a pöfeteg névvel majdnem szívbénulást okoztál!:DDD

    VálaszTörlés
  7. Aranyos kis puszikák)))

    VálaszTörlés
  8. Bocsi a folytonos zaklatásért, csak azért írtam 2 bejegyzést, mert azt mutatta ki, hogy törölte az elsőt...hát már megint gond van veled te lány?)))

    VálaszTörlés
  9. Ezt feltétlenül ki kell próbálnom! :))))

    VálaszTörlés
  10. Éva, Trollanyu: A különös kinézet, és név mögött egy nagyon finom süti van. Érdemes kipróbálni! :)

    Barbi: Igen, köszönet neki is, de nálad láttam meg először. :))

    Gerdi: Csak bátran! :))

    Anazar: Nem fogod megbánni! :)

    Teus: Baj, baj. :D De micsoda asszociációk... :))) azért örülök, hogy kellemes emlékeket ébresztett benned! :)))

    Petra: Semmi esetre se hagyd ki! :))

    VálaszTörlés
  11. Szabina, nézz be hozzám, meg szeretnélek ajándékozni egy díjjal!

    VálaszTörlés
  12. Szeretnélek meglepni egy díjjal, nézz be hozzám (is) kérlek! :)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése