A csehek egyik kedvence - Marhapörkölt knédlivel





  Teljesen magával ragadtak ezek az idei kirándulások, (Csehország, Olaszország) na meg a jó kaják és ízek, a mai ebéd is ennek hatására készült. Ezúttal az egyik cseh specialitás a knédli, mellé pedig marhalábszárpörkölt ami magyar specialitásnak mondható, és amit a csehek inkább csak gulyásként emlegetnek. S bár marhalábszárpörkölt általában csak akkor van nálunk, ha sokan (15-20 fő) vagyunk, és akkor apu főzi bográcsban, (mert ez is az a fajta étel, ami nagyobb adagban jobb) én most kivételesen nekiálltam kis lábasban főzni (így is finom lett :). A teljesen egyszerű pörkölt mellé a knédlit a már korábban elkészített édes knédli receptjén alapulva alkottam meg. Ez a "sima" knédli, de legközelebb ki fogom még próbálni a zsemléset, és a burgonyásat is. Az íze nekem visszaidézte az ottanit, szóval mondhatom, hogy jól sikerült. Laktató, de mégsem túl nehéz étel a kettő együtt.

Pörkölt (4 adag):

kb. 1 kg marhalábszár kockázva
2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
1 kis paradicsom
1 fehér paprika
1 nagy ek őrölt fűszerpaprika
1 ek csípős Piros Arany (vagy másmilyen paprikakrém)
4 ek csemege Piros Arany
olaj, só, bors

A hagymát üvegesre pároljuk kis olajon, majd hozzáadjuk a marhahúst és lepirítjuk kissé, míg a hús ki nem fehéredik. Hozzáadjuk a pirospaprikát, átforgatjuk, és már hozzá is adunk annyi vizet, hogy ellepje a húst. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 paradicsomot egészben, 1 paprikát leszárazva, félbevágva magostól és a piros aranyakat. Időnként megkeverve, a vizet időnként pótolva közepes lángon főzzük, nagyjából 3 órát.

Knédli (4 adag):

30 dkg liszt
1 dkg élesztő
1 tojás
1 kk só
csipet cukor
kb. 1,5 dl tej

A tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. 1 órát hagyjuk kelni, majd két cipót formálunk belőle, megolajozzuk, és gőzfürdőben (párolóedényben) 12-15 percig gőzöljük őket.

Tálaláskor ujjnyi szeletekre szeljük, és mellészedünk a pörköltből.
Jó étvágyat hozzá! :)


Megjegyzések

  1. A knédli receptjét már mentem is! Nagy kedvencem.
    Nagyon guszta a tiéd. Marhapörkölttel istenien hangzik. :))))

    VálaszTörlés
  2. Nagy kedvenc! Szlovákiai rokonoknál ettünk sokat. Ez olyan mint nálunk Borsodban a húsleves és benne a töltelék:)

    VálaszTörlés
  3. Igen, a knédli, knödel tipikus egykori Monarchia korabeli "maradványok". Cseh, osztrák, magyar vonalon nőtte ki magát. A knédlit itt is esszük, szalvétagombócként vadas vagy nyúl mellé. A Knödel, magyarán knődli, osztrák vonalról terjedt át, ez a zsemlekockás változat. Nálunk. Német vonalon ugyanolyan kedvelt Knödel a burgonygombóc. Igen lisztes krumpli kell hozzá és gyakorlat, hogy ne legyen full gácsik. Egy jó, fött marhahús mellé tormaszósszal mesés...Na kiértekeztem magam)))

    VálaszTörlés
  4. Petra: Köszi! Érdemes kipróbálni!

    Barbette: Húslevesbe is kelt tésztás töltelék kerül? Érdekes, meg a knédli is újdonság, mert bár már hallottam róla, csak pár hete ettem először.

    Teakert: Igen. :) Én is egy Monarchia korabeli receptet gondoltam át, így lett ez a recept. Nagyon érdekes az akkori konyha egyébként, bár Petra ezt jobban tudja, meg szemlélteti is. :)) Krumpligombócot mi is szoktunk levesbe tenni, szeretjük is nagyon. Legjobb öreg krumpliból, amennyi lisztet felvesz, és nem túlfőzni de szilvás gombócnak is ugyanezt az egyszerű tésztát szoktuk "használni".

    VálaszTörlés
  5. Igen, igen, de hogy okoskodjak ez eltér, ugyanis nincs liszt hozzá. Csak a krumpli maga, tojás és keményítő, a krumplit meg kétszer kell jól átpasszírozni, hogy finom textúrát kapjon. Frankok tudják jól csinálni.

    VálaszTörlés
  6. Ez fejedelmi!!!! Imádom a knédlit, régóta készíti a családom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése