A vasárnapi süti a régi családi recept szerint készült pite (aminek a meggyes változatáról már írtam) ez alkalommal almásan, mert most ennek van szezonja. De túrósan, diósan, vagy mákosan is bátran ki lehet próbálni ezt a tésztát, mert nagyon finom, és egyszerű.
Almás pite
Tészta:
50 dkg liszt
16 dkg cukor
16 dkg olaj
1 pohár tejföl (2 dl)
1 tojás + 1 tojás a tetejére
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
Töltelék:
3 kg rétesalma (nagy lyukú reszelőn lereszelve)
citromlé, cukor ízlés szerint
kb. 10 dkg darált keksz
A hozzávalókat összegyúrjuk, ha száraz lenne tejfölt, ha túl nedves, akkor kis lisztet adhatunk még hozzá. Elfelezzük a tésztát, egyik felét kinyújtjuk és a darált keksszel megszórt nagy tepsibe terítjük. A tésztára szintén darált kekszet szórunk, a lereszelt almát kinyomkodjuk, és megtöltjük vele a pitét. A tetejére is szórunk kis darált kekszet esetleg cukrot (ha nem elég savanykás az alma, citromlevet is). Befedjük a másik tésztalappal, vagy csíkokra vágjuk, és rácsozzuk, majd megkenjük tojással, és 220 °C-on 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szabina!
VálaszTörlésMegkaptam a receptet, örülök, hogy részt veszel, sok szerencsét! A pite nagyon finom lehet!!
Reggelire nem kérhetnék egy-két szeletkét? :)))
VálaszTörlésReggelire nekem is jólenne :D
VálaszTörlésEzek valóban régi ízek.Guszta és finom is.
VálaszTörlésIlléskrisz: Köszönöm! :)
VálaszTörlésPetra, Erik: Nem voltam gépközelben, de majd legközelebb...! ;) :)))
Aleda: Köszönöm! :)
Számomra érdekes adalék az almába a darált keksz! Szépek a fotók! :)
VálaszTörlésNagyon finom!! A darált keksz jó ötlet az almába. Én darált diót szoktam belekeverni, úgy is fincsi.:)
VálaszTörlésVicuska: Köszönöm! Édesanyám a meggyes pitéhez is tesz darált kekszet, az szívja fel a nedvességet, és hasonló a tészta ízéhez, szóval egyáltalán nem érződik. Viszont a pite isteni, köszönöm neki! :))
VálaszTörlésGizi: Köszönöm, a dió tényleg jó ötlet még akár kicsit darabosan is. Ki fogom próbálni! :)
Köszönöm, felhasználom, realizálom az ötletet :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA 16 dkg olaj nem eliras veletlenul? Annyit tettem bele es csopog belole az olaj, nyujtani nem lehet, tocsog a zsirban az egesz teszta :-( Mar tettem hozza lisztet is, de nem javul. Koszi, udv: panna