Meggyes pite


  Régi családi receptünk a "Piroskanéniféle"-ként emlegetett pite. Édesanyámtól lestem el, és most először el is készítettem. Ez a változat meggyel készült, de lehet bele almát, mákot, túrót is tölteni, nekem a meggyes az abszolút kedvencem. Ha pont eltaláljuk a savanykásságát, igazi ízharmónia. Könnyű, édes, szélein ropogós tészta és savanykás gyümölcs együtt... Hmm...  A másik amit szeretek benne, hogy nem túl vastag a tésztája, így a gyümölcs érvényesül benne. Érdemes kipróbálni!


Meggyes pite

50 dkg liszt
16 dkg cukor + kb 5 dkg a szóráshoz
16 dkg olaj
1 pohár tejföl
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 kg meggy
kb. 10 dkg darált keksz  a szóráshoz

A hozzávalókat összegyúrjuk, elfelezzük, egyik felét kinyújtjuk és a darált keksszel megszórt tepsibe terítjük. A tésztára szintén darált kekszet szórunk, megtöltjük és a tetejére is szórunk kis darált kekszet és cukrot (ha nem elég savanykás a meggy, vagy az alma, citromlevet is). Befedjük a másik lappal, vagy csíkokra vágjuk, és rácsozzuk, majd megkenjük tojással.
220 °C-on 20-25 percig aranybarnára sütjük. Ha kihűlt porcukorral tálaljuk.
Készíthetjük (2 kg) túróval, (2 kg) mákkal, vagy (2,5-3 kg) almával is.

2 megjegyzés:

  1. Ebbél megennék egy-néhány szeletet!!! :) Sőt...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ez a recept, a tészta az olajtól puha marad másnap is.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...