Pita - ahogy én készítettem

 
Egy egész kosárnyi készült, mivel nyolcan voltunk, így az alábbi recept dupláját készítettem

  Most készítettem először pitát, és merész voltam, mert vendégségbe készültem, és új recepttel rukkoltam elő. Egy pita receptet már régebben kinéztem (Nem vagyok mesterszakács pita receptjét) de nem kaptam kenyérlisztet (BL 80) így saját utamat kezdtem járni a pitakészítés során. A végeredménnyel én meg voltam elégedve, de lehet cáfolni, kedves kóstolók. ;)
  Mindenesetre egyre jobban élvezem a friss péksütemények készítését, ajánlom ezt mindenkinek, mert nagy öröm, nem beszélve arról amikor esszük. Nekem például sokkal jobban esik az általam készített főleg, hogy tudom mi van benne. Hát íme amit készítettem:

Hozzávalók (8 db)

Kovászhoz:
1,3 dl langyos víz
0,5 dkg élesztő
10 dkg finomliszt (BL 55)

Tésztához:
40 dkg liszt
2 kk só
1 kk cukor
kb. 2 dl víz
2 ek olaj

  A kovászhoz előbb az élesztőt keverem el oldódásig a vízben, majd hozzáadom a lisztet, és azzal is elkeverem. Ügyeljünk arra, hogy olyan edénybe tegyük, amit ez a massza maximum félig tölt meg, mert a kovász meg fog dagadni. Alufóliával lefedve fél óráig állni hagyom.
  Majd kimérem a többi hozzávalót az olaj kivételével, hozzáadom a kovászt, és bedagasztom, majd ha már sima, hozzáadom az olajat, és tovább dagasztom, ha kell adok még hozzá lisztet, hogy sima legyen a felülete. Ezután deszkára fektetem, és letakarom vastag konyharuhával, így hagyom 1 óráig kelni.
  Az 1 óra elteltével 8 részre osztom a cipót, és minden részből kis gombócot formálok, én ezt úgy csináltam, ahogy Limara zsemléinél láttam, így szép bucikat kaptam, melyeket egyenletesen el tudtam nyújtani. Ezeket a bucikat sorba tettem, így elég volt az elsőnek annyit állni, és kelni, míg az utolsót meg nem formáltam. Ekkor szépen sorban kerekre, kb. 1 cm vastagra elnyújtottam őket, és négyesével az előmelegített 220°C-os sütő rácsára helyeztem, 1-1 négyes csapatot 10 perc alatt megsütöttem.

A kenyérlisztes változat itt megtalálható!



A töltelékéről egy részlet, amiről  már kedves barátnőm gondoskodott :)

Megjegyzések

  1. Szépek lettek a piták! A barátnődnek meg Isten tartsa meg a jó szokását. Állati guszta a pita és a töltelék is :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Illetve köszönjük, Beatrix is nagyon kitett magáért! :)

    VálaszTörlés
  3. Szuperül sikerültek a piták! Én sem adom fel, ha valamiből éppen nem áll rendelkezésre pont az az alapanyag, amit megszoktam, vagy amit egy recept ír, egy kis "ügyeskedéssel" sok mindent ki lehet váltani. Elég sok mindenhez használok BL 80-as lisztet, a Metroban és ( újabban)az Intersparban szoktam beszerezni. Érdemes, mert szerintem a lángos is "kenyeresebb" (dúsabb, szálkásabb?!:) ezzel a liszttel. Nagyon jól néznek ki a grillek is!

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Majd kipróbálom azt a lisztet is, kíváncsi vagyok milyen. :) Na meg kenyeret is tervezek sütni, ahhoz meg mindenképpen az kell elsőre. :))

    VálaszTörlés
  5. Névtelen14:02

    Szépek lettek! Nemrég csináltam gyrost, majd az mellé kipróbálom. Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm! Örülök, hogy kipróbálod. Majd írd meg hogy ízlett! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól sikerült! Mi a múltkor vettünk pitát a grillezéshez, azt is megpirítottuk a rácson és kenyér helyett ettük, finom volt!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése