Norvégia a fjordok varázsa




   Nászutunkon Norvégiába utaztunk. Hogy miért választottuk ezt az utat? Több okból is: 1. nincs nagy meleg 2. nem szeretjük a nagy pancsolásokat a vízparton, 3. gyönyörű a táj! Így utólag is mondhatom csodás  helyeken jártunk és meseszép tájakat láttunk.


  Utunk Oslo-Bjorli-Álesund-Bergen-Oslo vonalon vezetett végig számos fjorddal tarkítva, mint a Geirangerfjord vagy a Sognefjord. Az időjárás nem mindig kedvezett nekünk, sokszor burkolóztak ködbe a minket körülvevő hegységek. Azért így is több alkalommal tárult elénk álomba illő tájkép... erről lent egy általunk készített videó tanúskodik.

                                              

  Kedvencem volt, hogy nem ment le a nap, ezért bármikor elindulhatott egyet sétálni az ember, és gyönyörködhetett a tájban, nem mintha egész nap nem mentünk volna eleget... :) Nem volt egy pihentető út, korai kelés és egész nap úton voltunk, de cserébe meseszép dolgokat láttunk.
  1800 m magasan is jártunk, ahová izzasztó szerpentineken vezetett az utunk, fent hihetetlen panoráma fogadott bennünket (fenti képen látható). Majd holdbéli tájakon vezetett utunk újabb csodák felé.



Nekünk legjobban a Lillehammer Nemzeti Park tetszett. Az a hely tényleg olyan, mintha mesében lenne az ember...


Balra lent az emberek... :)

  Hét napot töltöttünk el ebben a csodálatos országban, remek idegenvezetővel, így sokat megtudhattunk a norvégokról, többek között az étkezési szokásaikról is.


Néhány gondolat a norvég konyháról

  A norvégok konyháját a rengeteg hal és mindenféle tengeri herkentyű jellemzi, a fish and chipstől (rántott hal és sült krumpli) a ráksalátáig és lazac,tőkehal minden mennyiségben. Nagyon sok zöldséget meg gyümölcsöt esznek emellett, salátát szinte minden mellé adnak. 
  A rénszarvaskolbász specialitásuk, így azt hoztunk is haza kóstolóba. :) Náluk mint húsféle, főként a rénszarvas, kecske, szarvasmarha a jellemző a halakon kívül, de ezekkel nem nagyon találkoztunk a svédasztalon, talán egyszer vacsorára marhahús is volt.

  Sajtkínálatuk is tág, többet kóstoltunk is közülük. Speciális kecskesajtjuk, a Brunos, ami igazából nem is sajt, hanem egy karamellizált kecsketej-savó készítmény,  állaga szinte kenhetően lágy, zsírtartalma 30%-os barnás színe kicsit bizarr, de nekem végül is ízlett. :)

  Italként reggelire tea, kávé és a gyümölcslevek, leginkább az alma és narancs népszerűek. Emellett a szórakozó és vendéglátóhelyek mellett elhaladva, megállapítottuk, hogy a sört szeretik talán a legjobban, annak igen borsos ára ellenére is. Az alkoholos italok ára még a többi élelmiszerénél is magasabb, ezzel is korlátozva a fogyasztásukat.

  Ami mindig volt a reggeliző asztalon az a tojás, lágy, kemény és rántotta formájában szinte mindenhol, tükörtojás néhány helyen. Ezen kívül szalámik, sonka és kolbászfélék, lazac, majonézes, joghurtos saláták és sok-sok magvas péksütemény és kenyér. Fehér kenyeret és 'sima' zsemlét szinte nem is fogyasztanak.
  Vacsorára jellemző az általában salátából és halból álló előétel emellett, hogy a főétel után könnyed desszertet is kínálnak. A füstölt, sült, párolt halak, sült húsok csirke és disznó is, zöldségfélék burgonyától a salátákig párolt,sült és nyers formában szintén megjelennek konyhájukban.

Annyira támogatják az egészséges életmódot, hogy tilos csokoládét vinni az iskolába a gyerekeknek,  hetente van szabadidős program számukra, szünetekben kötelező kimenniük a friss levegőre és szerintük nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat. Emellett minden munkahelyen van friss zöldség és gyümölcs az asztalra téve.

A Trollok

  Igazából mesebeli lények, de a norvégok több szerepet is tulajdonítanak nekik, ha rossz kedvük van ugyanis, az idő is rossz (elég sokszor rosszkedvűek ezek a manók) :) Ők az erdők lakói és őrzői, mosollyal és jókedvvel könnyedén távol tarthatóak. Ezt nekünk többnyire sikerült is az igen derűs társaságunkkal. :)

Itt egészen összebarátkoztam eggyel. :))

  Fontos a norvégok számára, hogy minden lehetséges földterületet megműveljenek. Csodás ültetvényeket láthattunk, gondosan ápolják és rendben tartják nem csaj a veteményeseket, de a házuk táját is. A bizalom is erős a norvégek körében, pl. kerítést alig láttunk a házak körül.
  Kedves, barátságos embereknek ismertük meg a norvégokat, ezért és a csodás környezet miatt is bármikor újra visszamennék. De most legszívesebben az északi részre mennék, ahol jegesmedvéket, pingvineket és sok más állatot láthat az ember... :))

Ha tehetitek egyszer látogassatok el Ti is erre a csodás tájra!



Megjegyzések

  1. Nagyon szép tájakon jártatok! A finomságokat is megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Minden szavaddal egyetértek! 1-szer mi is jártunk arra, csodás tájak, visszavágyunk!

    VálaszTörlés
  3. Szabina, örülök, hogy ilyen sok életre szóló kellemes élménnyel tértetek haza!
    Köszönjük a szép beszámolót és a gyönyörű fotókat!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése