Nálunk karácsonyra biztosan készül sós sütemény is, ez az egyik jelölt. Úgy tervezem, hogy megsütöm pár nappal karácsony előtt, és eláll az ünnepekig (már ha a torkos kezek hagyják :).
Ezt a receptet ezúton köszönöm Tücsök Bogárnak! :)
Hozzávalók (3 nagy tepsi falatkához):
Ezt a receptet ezúton köszönöm Tücsök Bogárnak! :)
Hozzávalók (3 nagy tepsi falatkához):
60 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin (szobahőmérsékleten)
15 dkg sajt lereszelve (pl trappista, cheddar)
1 csomag sütőpor
2 db tojás
kb. 0,5 dl tej
2 teáskanál só (apró szemű)
Esetleg tojás a tetejére, illetve bármilyen magféle amit csak szeretünk
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Háztartási fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
1 óra elteltével kb.0,5 cm vastagra nyújtjuk ki, majd tetszőleges méretre vágjuk, vagy szúrjuk ki (én falatnyi daravokra vágtam derelyevágóval).
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a darabokat (ha szeretnénk megkenjük tojással, és megszórjuk sajttal vagy magvakkal)
Végül 180 °C-os sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a darabokat (ha szeretnénk megkenjük tojással, és megszórjuk sajttal vagy magvakkal)
Végül 180 °C-os sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Sós az nálunk is kötelező, akár többféle rágcsálnivaló is. Szívesebben rájárok, mint az édesre. Nagyon jó ez a recept, megjegyzem magamnak:-)
VálaszTörlésÉn is szoktam sütni mindig az ünnepere. Olyan jó a sok édesség mellett...Guszta!
VálaszTörlés