Lekváros mézes puszedli csokoládéba mártva


  Nálunk már elkezdődött a karácsonyi készülődés, legalábbis a konyhában (meg az ajándékok terén :)...  és ez az első süti a sorban. :)))
  Erről a puszedliről csak ennyit: tegnap sütöttem egy adagot, ma duplával folytattam... :)
Az alaprecept Gizitől származik, innen.


Mézes puszedli

Hozzávalók (20-25 db):

35 dkg liszt
5 dkg barna cukor
12 dkg méz
2 db tojás
2 ek víz
3 ek olaj
1 tk szódabikarbóna
1 ek mézes fűszerkeverék
csipet só

Töltelékhez: 3 ek sűrű lekvár (pl. szilva) (elhagyható)

Bevonat: 20 dkg csokoládé + 1 ek olaj

Elkészítése:

A tojásokat egy csipet sóval, a mézzel, barna cukorral, vízzel és az olajjal, jó habosra keverjük.
Ezután hozzáadjuk a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel összekevert lisztet.
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (egy lágyabb masszát kapunk, ha túl ragacsos, utána lisztezünk), majd letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

A hűtőből kivéve, diónyi golyókat formálunk a masszából, a golyókat kilapítjuk és közepükbe tesszük a tölteléket, majd „becsomagoljuk”. 



Formázás

Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a puszedliket, legalább egy ujjnyi távolságra egymástól. Ezután minden golyót kicsit ellapítunk.
180°C-ra előmelegített sütőben, 12 percig sütjük, majd kihűtjük.

A kisült puszedlik

Ha kihűltek a puszedlik, gőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. Egy villa és egy fogpiszkáló segítségével belemártunk minden darabot. A felesleget lecsorgatjuk és minden darabot sütőpapírra teszünk. 


Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni. Száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eláll.
  
Ideális ajándéknak is akár karácsonyra.

Reggel beköltözött a fülembe ez a dallam, és estig ott is maradt, ezért meg kell osszam veletek.




Megjegyzések

  1. Nagyon finom lehet! Milyen jó gasztro-ajándék! Csini csomag!

    VálaszTörlés
  2. Helyesek lettek! Én is készülök hasonlót sütni.

    VálaszTörlés
  3. Szuper csomagocska, nagyon tetszik. :) Én nem vagyok nagy puszedli rajongó, de most valahogy napok óta erre gondolok, erre ma látom a fb-on a Te fotódat. Nagyon guszta és nagyon szép. :P

    VálaszTörlés
  4. Mindig is imádtam a mézes puszedlit, és nagyon jó ez a recept. én baracklekvárral fogom elkészíteni. Nagyon karácsonyias a hangulata. Amúgy, megoszthatnád itt is ezt a receptet , tuti sok mindenkinek tetszene

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése