Rakott kelkáposzta - magyaros íz Londonban


  Még Londonban készítettem, mert a jó magyar ízek utánozhatatlanok, a rakott kelkáposztát pedig amúgy is nagyon szeretem a rakott karfiollal egyetemben. Bár sokan nem így készítik, de nekem a legfinomabb, ha teszek bele kevés őrölt pirospaprikát is (kalocsai vagyok... :).

Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús
2 fej kelkáposzta
fél bögre rizs
2 ek olaj
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt pirospaprika
1 kis pohár tejföl
só, bors

  Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk majd felöntjük vízzel, lassú tűzön főzzük pörkölt sűrűségűre, míg a rizs meg nem puhul.
  Amíg a hús fő, nagy edényben vizet forralunk nagy csipet sóval, majd a leveleire szedett, vastag torzsájától megfosztott kelkáposzta leveleket 30-30 másodpercig a forrásban lévő vízbe tesszük. A leveleket alaposan lecsöpögtetjük, majd tepsiben rétegezzük.
  Nagy kb.20x30 cm-es tepsit vékonyan olajozunk, ráteszünk egy réteg kelkáposzta levelet majd rá a hús egy részét, ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók, a tetejére káposzta kerül.
Az utolsó réteg káposzta tetejére a tejfölt terítünk, amit összekeverünk 3 ek vízzel.
Végül 180 °C-on megsütjük nagyjából 45 perc alatt. Ízlés szerint friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk.



Megjegyzések

  1. Én is mindkettőt szeretem, idegenben még jobban eshetett, mint máskor :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése