Marlenka, Alíz receptje alapján


 A minap láttam ezt a receptet az egyik facebook-os csoportban, aminek a tagja vagyok. Alíz töltötte fel, s rögtön ki kellett próbálnom, mert nagyon megtetszett. Már rég óta szerettem volna marlenkát sütni, ez nem a klasszikus, de nekem pont kapóra jött, mert sűrített tejjel nem tudtam volna laktózmentesre készíteni. Amúgy is krémes sütemény hiányom van már, mióta nem ehetek laktózos sütiket, ezt pedig most laktózmentes tejjel és margarinnal készítve vidáman falatoztam. :) 

A receptje (elkészítési idő kb. 2 óra, plusz 6-8 óra pihentetés):

Mézes lapok: 
2 evőkanál méz
5 dkg vaj/margarin
15 dkg cukor (nálam barna)
2 tojás
2 ek kakaó
1 kiskanál szódabikarbóna
40 dkg liszt

 Krém: 
4 ek liszt
5 dl tej (laktózmentes)
15 dkg porcukor
1 ek vaníliás cukor
25 dkg vaj/margarin

Lapokra: kb. 1 dl rum

  A tésztát állítottam össze elsőként, ehhez felolvasztottam a mézet, margarint és a cukrot lassú tűz felett, majd a tűzről levéve hozzákevertem a tojásokat. Végül a liszthez adtam, amiben előzőleg elkevertem a kakaóport és a szódabikarbónát.
  A tésztát 5 egyenlő részre osztottam, s mindegyiket kb. 20x30 cm-esre nyújtottam, s egy meglisztezett tepsi hátulján mindegyiket megsütöttem, 220°C-on kb. 8-8 perc alatt.
  Míg a lapok hűltek, elkészítettem a krémet, 2 merőkanálnyi tejben elkevertem a lisztet, a maradékot feltettem melegedni, és mindezt összefőztem a vaníliás cukor társaságában. Ezután hagytam teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, s a margarint is elővettem, hogy mire összekeverem őket, mindkettő azonos hőmérsékletű legyen (ez nagyon fontos!).
  A margarint kikevertem a cukorral, majd hozzáadtam a felfőzött lisztet, alaposan elkevertem.
  Ezután már csak a rétegezés volt hátra, a krémet képzeletben 5 részre osztottam, így kentem meg a lapokat, s a krémes rétegek előtt minden lapot leecseteltem rummal. A legtetejére vékony rétegben fehér krémet tettem, majd a maradék kb 3ek-hoz 1 nagy evőkanál kakaóport tettem, ezt kentem rá, és villával csíkoztam.
  Ezután már csak 6-8 óra a hűtőben s már szeletelhetjük is.
  Nagyon fincsi, próbáljátok ki! :) Jó étvágyat hozzá!

Megjegyzések

  1. Szabina, nagyon örülök, hogy jól sikerült a süti. Tudod, én abban az időben voltam kezdő háziasszony, amikor a romániai boltokban "tudományosan" fejadagra adták az élelmiszert. Akkor is sütöttem és sokszor kellett improvizálni, mert hiányzott egyik vagy másik hozzávaló. Így történt, hogy nem jöttem zavarba attól, hogy épp nincs sűrített tej - a régi reflexek még elég jól működnek. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is az, ha az ember nem esik kétségbe és feltalálja magát! :) Nálam is volt már pár ilyen alkalom. S látod, ami neked egy módosított változat, az nekem az igazi megoldás lett. Köszönöm, hogy megosztottad a receptet! :)

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a marlenkát. Valahol viszont rettentő macerás elkészítését láttam, de nálad nem úgy tűnik. Köszi ezt mentem! Jól néz ki a végeredmény. :))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom, krémes, imádni való!!! Már Alíznál is megcsodáltam, és most el is határoztam, hogy én is megsütöm. Én is viszem a receptet, köszönet érte Neked, és természetesen Alíznak is.:)

    VálaszTörlés
  4. Nem ettem még csak láttam, hogy nagyon guszta süti! Én is úgy hallottam hogy macerás készíteni, de itt ahogy olvastam nem tűnik annak. Minden esetre elmentem, egyszer majd megsütöm...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazit még nem készítettem, de majd egyszer lehet az is elkövetkezik. Ez is időigényes, de megéri a munkát! :)

      Törlés
  5. Nagyon finom sütemény lehet guszta! Hasonló mézes lapokból sütöttet ettem már de az nem teljesen ilyen. Macerás egy kicsit de biztosan megéri. A tepsit zsírozott, lisztezed ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom Éva! :)
      A tepsit csak lisztezem, elég az is, nem ragad le így sem, a tésztában úgy is van margarin.

      Törlés

Megjegyzés küldése