Zabkeksz csokiba mártva (zabfalatok)


  Reggel mikor sietek a buszra, jól jön egy gyorsan bekapható, vagy a táskába betehető reggeli, hogy ne kelljen szendvicskészítéssel húzni az időt. Gondolom sokan vagyunk ezzel így, én ezért is gondolkodok mindig gyors reggeliken, hogy megkönnyítsem a dolgom. Ez a keksz pont egy remek példa a gyors, és energiát adó reggelihez, hétvégén megsütjük, és akár egész héten kitart. Biztosan mindenki ismeri a boltban kapható zabfalatokat, amit csak le kell emelni a polcról, de úgy vagyok vele, hogy ha én sütöm, tudom mi van benne (bár meglehet, sokszor már ez sem igaz).
  A recept ismét a NoSalty-ról származik, (innen) kis változtatással, mivel csoki mániás vagyok, ezért a kekszek felét bevontam csokoládéval, másikat szabadon hagytam, így is, úgy is nagyon finomak, éa valóban hasonlít a bolti zabfalatokra. Egészséges, rostban gazadag nassolni való, és reggelire ebből 3-4 darab tényleg délig tartó lendületet ad! :))

Hozzávalók (kb. 40 db)

20 dkg liszt
10 dkg darált dió (de lehet mogyoró, kókusz, mandula is)
15 dkg zabpehely (ledarálva)
0,5 kk sütőpor
15 dkg nádcukor
20 dkg margarin
ízlés szerint 0,5 kk fahéj
1 tojás
20 dkg ét- vagy tejcsokoládé a bevonáshoz (egész adaghoz)

  A lisztet, diót, zabpelyhet, cukrot összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint, végül hozzáadjuk a tojást és összeállítjuk a tésztát. Fél órára hűtőbe tesszük.
  Lisztezett deszkán kb.1 cm vastagra nyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 200 °C-on kb 20 perc alatt (míg színt nem kap az alja) készre sütjük őket.
  Ha kihűltek, gőz felett megolvasztjuk a csokoládét és belemártjuk a kekszek alját, sütőpapírra sorakoztatjuk, hűvös helyre tesszük 20 percre, majd könnyedén leválasztjuk őket a papírról. 
  
  Ha azt szeretnénk, hogy ropogós maradjon a csoki, tartsuk hűtőben. Egyébként hűvös helyen, zárt dobozban vagy zacskóban egy hétig eláll, és gyors reggeli gyanánt kéznél van.

Megjegyzések

  1. Nagyon ügyes és ötletes vagy, ki fogom próbálni. A vaníliás karikád már negyedszer a tönkölyöset háromszor sütöttem meg. Szinte már hiányoznak, ha elfogynak, úgyhogy gyakran sütöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ezt örömmel hallom! Jó ropogtatást Nektek! :)

      Törlés
  2. A fiam nagy kedvence volt ez a keksz, de itt nincs :( ezért, hála Neked, mentettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy segítettem, remélem ez is ízlik majd Neki! :)

      Törlés
  3. Amint csokit láttam, rögtön jöttem:-) Érdemes volt, megint nagyszerűt sütöttél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor sokszor készítek majd csokisat! :) Köszönöm Gerdi! :)

      Törlés
  4. Nagyon jó ötlet! Ja és még a vaníliás karika is sütésre vár!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Az is isteni! :))

      Törlés
  5. A zabpelyhet kávédarálón darálod le? Mennyire finomra? Nagyon guszta! Szeretem a boltit, gondolom ez még finomabb...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azon is le lehet, én a botmixerem daráló részében daráltam le szinte liszt finomságúra, de hagytam benne nagyobb darabkákat, jót tesz szerintem a keksz állagának. Nagyon finom Kriszti, egyszer próbáld ki! :)

      Törlés
  6. Szabina!
    Ezennel kinevezlek keksz királynőnek. Olyan finom kekszeket készítesz. Az eddigi receptjeid elnyerték a tetszésem. Megsütöttem ezt a zabkekszet nagyon finom ropogós lett.
    Köszi szépen.

    VálaszTörlés
  7. A boltit nagyon szeretem és régen keresek egy jó receptet, hogy itthon is megsüssem! Ki fogom próbálni!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése