Kakaós tönköly keksz


  Sehol nem találtam kakaós, tönkölyliszttel készült kekszet, ezért próbálkoztam, aminek az eredménye egy nagyon finom keksz lett. Ezt bátrabban ropogtathatjuk reggelire, tízóraira vagy bármikor a nap során, mint a sima lisztes változatot. Diétához vagy fogyókúróhoz kiváló, ezért készítettem én is, mivel édesség nélkül nem tudok meglenni sajnos, így keresem az alternatívákat.
  Az előnye a kakaós változatnak, hogy ha valaki nem szereti a tömény tönkölyös ízt, azt a kakaó ellensúlyozza és a vaníliás cukor is ezt szolgálja sokkal finomabb lesz tőle. Aki még extra élvezetre vágyik, mártsa bele egy kis csokiba! :))

Hozzávalók (kb.: 20db):

20 dkg tk tönkölyliszt
3 ek keserű kakaópor
0,5 kk szódabikarbóna
12 dkg margarin/vaj
1 tojás
1 kk vaníliás cukor
5 dkg cukor (nádcukor)

  A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzákeverjük a cukrokat, és a tojással összeállatjuk a masszát. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük 1 ujjnyi távolságra egymástól. Ha nincs kedvünk szaggatni, nyugodtan készíthetünk diónyi golyókat, és ezeket kézzel kilapíthatjuk a sütőpapírra.
  Előmelegített sütőben 180 °C-on 13-15 perc alatt megsütjük a kis kekszeinket, majd a tepsin hagyjuk őket kihűlni.
  Fémdobozba, vagy zacskóba tesszük őket és így tároljuk.

Megjegyzések

  1. Már Te is fogyizol? Ez a gasztrobloggerség velejárója? Én is észrevétlenül felszedtem 2 kg-ot, bár csak a mérleg mutatta. Nagyon jó a kekszed, én is bevetem majd, csak tönkölylisztet kell beszereznem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, én nem fogyókúrázok, engem orvos fogott diétára. De így legalább van egy finom kekszem, amit diéta nélkül is sokszor sütök majd, biztos. :) Örülök, hogy tetszik, próbáld ki bátran! :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki, én is használom a tönkölylisztet sütikben is én mindig jól sikerülnek:)Ez a finom és egészséges kategória:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Valóban, és sokszor az abbahagyhatatlan... :))

      Törlés
  3. Annyira jó porhanyós keksznek néz ki, biztosan nagyon finom! Valahogy minálunk a keksz annyira nem sűrűn van asztalunkon, biztos ezért nem is sikerül nagy ritkán ha kipróbálok ezt-azt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Ez biztosan sikerülni fog, mert a tönkölyliszttel még könnyebb dolgozni, mint a sima liszttel! Érdemes kipróbálni! :))

      Törlés
  4. Biztos finom, jól néznek ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik! :)

      Törlés
  5. Szia Szabina!
    Már sül is a kekszed,nagyon finom ropogós lett a végeredmény. A férjem kedvence a ropogós keksz, így most nagyon örül, mert az eddigi receptek alapján készítettek mindig puhák voltak. A tönkölyliszt nagyon jó ötlet, sok mindenhez használom, mivel egészségesebb, mint a fehér liszt.
    Köszönettel: Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kati!
      Nagyon örülök, hogy ízlik nektek is, jó ropogtatást hozzá! :)) Köszönöm, hogy írtál!
      Szabina

      Törlés
  6. Épp most sült ki egy adag! :) Már másodjára csinálom, és mivel elsőre kicsit száraznak tűnt, ezért belereszeltem egy almát, a cukrot a diétám miatt pedig Xilit-tel helyettesítettem. Így már majdnem teljesen candida diétás lett, a kakaóporban nem vagyok most biztos, hogy megengedett e... de sebaj, nagyon finom! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése