Gundel-palacsinta, ahogy én készítem


  Gundel Károly aki 1910-ben nyitott éttermet a Városligetben, alkotta meg ezt a palacsintát, ami mára már hungarikummá nőtte ki magát, az étterem pedig világhírű lett. Azóta szinte az összes magyar vendéglő étlapján megtalálható ez a találmány.
  Az én egyik kedvenc palacsintám, nagyon szeretem, főleg így naranccsal, narancshéjjal a töltelékben. De mindenképpen érdemes megkóstolni, aki még nem tette, próbálja ki!

Recept:

kb. 8 db palacsinta (én élesztős palacsintát sütök)

25 dkg liszt
2 dl tej
kb. 3 dl víz
2 ek cukor
1 ek olaj
csipet só
csipet élesztő (kb.0,5 dkg)
1 tojás

Az élesztőt feloldom a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval csomómentesre keverem (ha túl sűrű a tészta adok még hozzá vizet), 10 percet pihentetem, majd sütöm.

Töltelék (8 db palacsintához):

20 dkg dió darálva
4-5 ek cukor
1 dl tej
1 dl habtejszín
2-3 ek rum
késhegynyi őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
esetleg egy maréknyi mazsola (én nem szeretem, ezért kihagyom belőle)

  A cukrot, és a narancshéjat összekeverjük a dióval, a tejet felforraljuk, majd a diós keverékre öntjük. ezután hozzáadjuk a rumot és a tejszínt. Ezzel megtöltjük a palacsintákat, és háromszögre hajtjuk őket, még forrón tálaljuk.

Mártás:

6 ek kakaópor
5 ek cukor
8 ek tej

A hozzávalókat összeolvasztjuk, majd tálaláskor ezzel locsoljuk meg a palacsintákat még melegen.

Megjegyzések

  1. Tényleg nagyon finom, én azért a mazsolát nem hagyom ki :)

    VálaszTörlés
  2. Te aztán tudod hogy mi a jó? Nagyon finom lehet így egybe ennyi finomság, nagyon jól néz ki !

    VálaszTörlés
  3. Naranccsal megbolondítva, remek ötlet! Kalocsa nincs messze tőlem, ha még most elindítanád egy óra múlva már ehetném is... Légycci!!!

    VálaszTörlés
  4. Névtelen1:24

    Én tudom is garantálni, hogy nagyon finom, mivel kaptam belőle egy darabot :) :) Mindenkinek ajánlom, próbálja ki..!!

    VálaszTörlés
  5. Vicuska: Az bizony! :)

    Éva: Köszönöm, így a legfinomabb nekem. :)

    Petra: :) Próbáld ki bátran, nem bánod meg! :)

    Niki: Köszi a visszajelzést itt is! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése