Gundel Károly aki 1910-ben nyitott éttermet a Városligetben, alkotta meg ezt a palacsintát, ami mára már hungarikummá nőtte ki magát, az étterem pedig világhírű lett. Azóta szinte az összes magyar vendéglő étlapján megtalálható ez a találmány.
Az én egyik kedvenc palacsintám, nagyon szeretem, főleg így naranccsal, narancshéjjal a töltelékben. De mindenképpen érdemes megkóstolni, aki még nem tette, próbálja ki!
Recept:
kb. 8 db palacsinta (én élesztős palacsintát sütök)
25 dkg liszt
2 dl tej
kb. 3 dl víz
2 ek cukor
1 ek olaj
csipet só
csipet élesztő (kb.0,5 dkg)
1 tojás
Az élesztőt feloldom a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval csomómentesre keverem (ha túl sűrű a tészta adok még hozzá vizet), 10 percet pihentetem, majd sütöm.
Töltelék (8 db palacsintához):
20 dkg dió darálva
4-5 ek cukor
1 dl tej
1 dl habtejszín
2-3 ek rum
késhegynyi őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
esetleg egy maréknyi mazsola (én nem szeretem, ezért kihagyom belőle)
A cukrot, és a narancshéjat összekeverjük a dióval, a tejet felforraljuk, majd a diós keverékre öntjük. ezután hozzáadjuk a rumot és a tejszínt. Ezzel megtöltjük a palacsintákat, és háromszögre hajtjuk őket, még forrón tálaljuk.
Mártás:
6 ek kakaópor
5 ek cukor
8 ek tej
A hozzávalókat összeolvasztjuk, majd tálaláskor ezzel locsoljuk meg a palacsintákat még melegen.
Tényleg nagyon finom, én azért a mazsolát nem hagyom ki :)
VálaszTörlésTe aztán tudod hogy mi a jó? Nagyon finom lehet így egybe ennyi finomság, nagyon jól néz ki !
VálaszTörlésNaranccsal megbolondítva, remek ötlet! Kalocsa nincs messze tőlem, ha még most elindítanád egy óra múlva már ehetném is... Légycci!!!
VálaszTörlésÉn tudom is garantálni, hogy nagyon finom, mivel kaptam belőle egy darabot :) :) Mindenkinek ajánlom, próbálja ki..!!
VálaszTörlésVicuska: Az bizony! :)
VálaszTörlésÉva: Köszönöm, így a legfinomabb nekem. :)
Petra: :) Próbáld ki bátran, nem bánod meg! :)
Niki: Köszi a visszajelzést itt is! :)