Ezúton szeretnék minden kedves olvasómnak és családjának Békés, Boldog Karácsonyt kívánni!
Hoztam receptet is, melyet erre az alkalomra sütöttem. A zserbó (gerbeaud) eredeti receptje itt található, a különbség csak annyi az enyémnél, hogy én nem tortaformában sütöm, hanem (kb.:25x35cm) tepsiben.
A recept (24 szelethez):
A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj/ margarin
1 ek porcukor
1 tojás sárgája
4 dkg tej (2 ek)
csipet só
8 g élesztő
késhegynyi sütőpor
Mindezt összegyúrjuk, 5 részre osztjuk. Nagyon vékonyra nyújtjuk mind az 5 lapot egyenként, és a töltelékkel tepsibe sorakoztatjuk a lapokat.
A töltelékhez:
10 dkg kristálycukor
25 dkg finomra darált dió
őrölt fahéj összekeverjük
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
+ kb.: 60 dkg baracklekvár - savanykás ( 16 ek)
Egy rétegre kb 4 ek lekvár és 6 ek diós, cukros keverék kerül.
Ezután előmelegített 180 C-os sütőben kb.: 40 perc alatt süssük készre légkeverés nélkül.
A kisült zserbót hagyjuk teljesen kihűlni, (6-8 óra lehet) vegyük ki a formából úgy, hogy most az eddigi alja legyen a teteje, és vékonyan vágjuk le róla a szélét.
A tetejére:
10-15 dkg jó minőségű étcsokoládé (nem tortabevonó)
A csokoládét olvasszuk meg, és vonjuk be vele a zserbó tetejét, ha ez megkötött, már szeletelhetjük is.
Jó étvágyat hozzá! :)
Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésBoldog karácsonyt!
Boldog karácsonyt!
VálaszTörlésKedves Szabina,Nagyon Boldog, Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok Nektek:)
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt!:)
VálaszTörlésBékés, Boldog Karácsonyt! :)
VálaszTörlésÁldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok Neked és családodnak:)
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt!
VálaszTörlésSzép zserbót sütöttél!! :)
VálaszTörlésNagyon Boldog Karácsonyt Nektek is kedves Szabina!
Békés, boldog Karácsonyt!
VálaszTörlésÁldott, békés Karácsonyt kívánok! :)
VálaszTörlésA zserbód nagyon guszta lett!
Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek! :)
VálaszTörlésKöszönöm a sok jó receptet!
VálaszTörlés