Képviselőfánk - az első égetett tésztám

 
  A recept pár éve került elő, anyai nagymamámtól származik, aki sokszor sütötte a családnak. Most elkészítettem én is, igaz először tartottam a tésztától, mert sokan mondták, hogy nehéz elkészíteni, de így utólag csak kitartás kell hozzá, és a recept pontos betartása, na meg persze karizom. A fánkokat habzsák híján kanállal adagoltam, pedig rég óta tervezek egyet venni az egyik pécsi boltban, na de majd legközelebb. 

A recept (15-20 db)

Tészta:

18 ek víz
12 dkg vaj/margarin
15 dkg liszt
4 tojás

  A vajat a vízzel felolvasztjuk aztán beletesszük a lisztet elkeverjük csomómentesre, kissé pirítjuk (innen az égetett elnevezés), majd levesszük a tűzről, és egyesével(!) belekeverjük a tojásokat, mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már teljesen elkeveredett. Elég nehezen fog összeállni, de ne adjuk fel!
  Sütőpapírral kibélelt tepsire halmokba kanalazzuk (vagy habzsákkal nyomjuk) a tésztát egymástól 2 ujjnyi távolságra, kb. 15-20 kis halmot kapunk így. Majd 180 C°-os előmelegített sütőben a középső rácson megsütjük őket (nem légkeverésen), akkor jó, ha az alja már barnás színt kapott.
  Ha megsült, a tepsin hagyjuk kihűlni őket, de ha még melegen levágjuk a tetejüket ropogós marad a tészta (mi nem szoktuk, de ki, hogy szereti :).

Sütés előtt és után

Krém: 

5 dl tej
4 db tojás szétválasztva
2 csomag vaníliás cukor
8 dkg liszt
10 dkg cukor

  A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a tejet feltesszük melegedni, és addig a többi hozzávalót egy hőálló tálba tesszük. Ha a tej forró, de még nem forr, 1-2 merőkanálnyival csomómentesre keverjük a lisztet, cukrot, tojássárgáját, vaníliás cukrot, majd a többi tejhez adjuk, és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojásfehérjehabot, alaposan elkeverjük benne, vigyázva, hogy ne törjön össze.
  Ezután már csak a kihűlt fánkok megtöltése van hátra.


  Tejszínhabot nálunk mindenki magának tesz rá, mert van aki nem szereti, de talán 2 dl habtejszín habfixálóval, és 2-3 evőkanál cukorral felverve, pont elegendő rájuk.
  Tetejére készíthetünk mázat is, mégpedig úgy, hogy 2ek kakaót, 2 ek cukorral, 1-1,5 ek tejjel összeolvasztunk, majd ebbe a tűzről levéve egy diónyi vajat teszünk, és ebből csurgatunk a fánkokra.

Megjegyzések

  1. Imádom!!! Gyönyörűek lettek!
    Neked ezek szerint van karizmod rendesen! ;D
    Szerintem ne vegyél habzsákot ezért, mert így is tökéletesek lettek! Ráadásul nem kellett a zsákot mosogatnod! :))

    VálaszTörlés
  2. Nekem meg a férjem imádja! Én sem mondanék nemet. Szuperguszta. :)

    VálaszTörlés
  3. Hű, de ügyes vagy! Nagyon jók lettek! Biztos finomak is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszták lettek! Vaniliás töltelékkel is nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  5. Naaa, ez már izgatás, vagy inkább egy jel?, most jövök Éva oldaláról, ott is leírtam, hogy eddig csak egyszer mertem nekiveselkedni... Most már készítenem kell. :))) Nagyon guszták!!

    VálaszTörlés
  6. Egész jól sikerültek így elsőre, ügyi vagy! Én személy szerint utálom a habzsákot, fele tészta benneragad, aztán mosogatni... Így kanállal is helyesek, én is inkább így csinálom.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen mindenkinek! :))

    VálaszTörlés
  8. Képviselőfánknál én sem használok habzsákot, így is tökéletes!
    Nagyon boldog névnapot kívánok!!! :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen Vicuska! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése