Fokhagymás gombakrémleves



  Egy finom őszeleji leves Gordon Ramsay után szabadon. :))) Ugyanis Négy évszak ízekben című könyvében szerepel egy hasonló leves Sült vargányás fokhagymaleves címmel. Mivel vargánya nem volt a piacon, csiperkegomba viszont igen, gondoltam, miért ne próbálhatnám ki azzal is, kisebb változtatásokkal. S mivel nekem inkább a gombaíz dominált, ezért úgy gondolom a gombakrémleves név illeti meg jobban. 
  No nem is ez a lényeg, igazából a fokhagyma előkészítés ragadott meg engem nagyon, a háromszor blansírozás, (ez annyit jelent, hogy forró vízben kis ideig főzzük a zöldséget) amivel a fokhagyma íz megmarad, de kevésbé csípős, így a barátaink is megmaradnak mellettünk, és még randira is mehetünk. Bátran ki lehet próbálni ilyen módon fokhagymakrémlevest is, minden "rossz" tulajdonságát elveszti így, s a leves kellemesen fokhagymás. Legközelebb hozok erre is egy receptet. Ha pedig kapok friss vargányát, mindenképpen kipróbálom a pontos eredeti receptet is, persze be is számolok majd róla. :))

Hozzávalók (4 személyre)

1 fej fokhagyma gerezdekre szedve
fél fej vöröshagyma apróra vágva
15 dkg csiperkegomba megtisztítva negyedelve
1 kisebb burgonya apróra kockázva
1-1 szál kakukkfű, petrezselyem
1 babérlevél
2 ek tejföl
1 ek liszt
3 ek olívaolaj
1 l csirkealaplé
só, bors

  A fokhagymát forró vízbe dobtam, és fél percig forraltam, majd leszűrtem, és meghámoztam. Másodszorra egy újabb adag vizet forraltam és a már meghámozott fokhagymákat 1percig forraltam benne, végül ezt harmadszor is megismételtem.
  Ezután apróra vágtam, és a vöröshagymával meg a gombával együtt 10 percig pirítottam a forró olajon.
  Hozzáadtam a krumplit és a fűszereket, 1-2 percig pirítottam így is, sóztam, borsoztam majd felöntöttem az alaplével, és így főztem kb.15 percig gyöngyözve.
  Leturmixoltam, és apró lyukú szűrőn átszűrtem, újra felforraltam, és hozzákevertem a liszttel és pár kanál forró levessel elkevert tejfölt, majd pár perc múlva lezártam, és petrezselyemmel díszítve tálaltam.
  Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. A fokhagymától általában tartok, de most meggyőztél. Finom lehet a gombával. :)))

    VálaszTörlés
  2. Kellemes, bársonyos, nagyon finom őszi leves!

    VálaszTörlés
  3. Brian13:08

    Már csak a gomba maradt ki a receptből :)
    Gondolom a krumplival együtt kerül a levesbe...

    Mindjárt ki is próbálom :)

    VálaszTörlés
  4. Petra: Örülök, hogy meggyőztelek, próbáld ki bátran! :))

    Vicuska: Valóban az! :))

    Brian: Nem, még a hagymával. :) Köszi, hogy szóltál, ki is javítom mindjárt! :) Remélem ízlik majd! :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése