Csöpi torta - rumos krém és grillázs párosa


  A 80-as 90-es években szinte minden lakodalomba ilyen tortát készítettek itt a környéken, elengedhetetlen kellék volt. Mára már talán csak a falvakban készítik. Eredetileg dupla ekkora adagot készítettek kerek tortaformában sütve, így négy réteg piskóta és annál több ropogós dió volt benne. Gyakorlatilag egy rumos krémmel és grillázzsal töltött és díszített torta.
  Gyerekkorom nagy kedvence, imádom benne a ropogós diót... :) Talán nem csak nekem, a ropogós cukros dió a karácsonyi ünnepeket idézi, ezért szerintem remek választás akár az ünnepi asztalra is.


Elkészítése

Piskótát sütünk:

8 tojás
8 ek cukor
16 ek liszt
1 ek kávéskanál vaníliás cukor

  Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, ügyeljünk arra, hogy a fehérjében ne kerüljön a sárgájából, ha mégis kerülne, távolítsuk el.
A fehérjét nem túl kemény habbá verjük, sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, sütőporral és kevés tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a többi fehérjét, amit óvatosan hozzákeverünk.
  Előmelegített 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük.


Főtt krémet készítünk a következőképpen:

5 dl tej
5 ek liszt
1 ek vaníliás cukor
20 dkg margarin
4 ek porcukor (ennek mennyiségét ízlés szerint módosíthatjuk)
2 ek rum

  A tejben felfőzzük a lisztet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd teljesen kihűtjük.
A margarint kikeverjük a porcukorral majd a felfőzött liszttel és a rummal.
FONTOS! A margarin és a felfőzött liszt is hideg legyen, különben kicsapódik a margarin.

Grillázst készítünk:

15 dkg cukor
15 dkg dió durvára törve

 A cukrot megolvasztunk, majd hozzáadunk a diót és alaposan elkeverjük. Ezután sütőpapírra terítjük és hagyjuk kihűlni, végül klopfoló vagy sodrófa segítségével darabokra törjük.

  A torta összeállításához kettévágjuk a piskótát, megtöltjük a krém felével és rászórjuk a grillázs felét is. Rátesszük a tetejét, kívülről megkenjük a maradék krémmel, majd díszítjük a dióval.
Jó étvágyat hozzá!



Megjegyzések