Diós cukor

  Ma van advent első vasárnapja, el sem hiszem, hogy elment az idő, aztán egy-kettőre itt is a karácsony. Már nagyon várom, főleg a készülődést. Engem mindig jó érzéssel tölt el ilyenkor a sok sütisütés, főzőcskézés, díszítés meg persze a meghitt légkört. A napokban megújítottam a blogom kinézetét is, hogy az is idézze a karácsonyi hangulatot, ma pedig az első gyertya is meggyulladt a koszorúmon.
  Persze hoztam receptet is, egy egyszerű nyalánkságot. Remek ropogtatni való, de vigyázat, függőséget okoz! :)

Diós cukor (égetett cukor):

10 dkg dió
20 dkg cukor
1-2 ek olaj, vagy vaj

  A cukrot lassú tűzön, kevergetve karamellizáljuk, ha teljesen felolvadt a cukor a tűzről levéve hozzáadjuk a darált, vagy durvára vágott diót. 
  Egy alaposan megolajozott márványfelületre, deszkára, vagy egy nagy tepsi hátuljára terítjük (ha formázni akarjuk, ez ne legyen hideg) a masszának egyszerre csak a felét, kinyújtjuk olajos sodrófával, és ízlés szerint daraboljuk, formázzuk. A formázást még gyakorolnom kell, de jó úton haladok, vagy csak szeretnék... :)
  Kinyújthatjuk az egész masszát is egyben, utána bevagdossuk a kívánt méretre, s ha kihűl szépen le tudjuk majd szedni a tepsiről.
  Igazából a dió és cukor arányát változtathatjuk ízlés szerint, de így is tökéletes.

Kellemes készülődést mindenkinek! :)

Megjegyzések

  1. Szeretem ezt a cukros -diót. Az új blogruhádat már észrevettem nagyon jól néz ki! Az ünnepi hangulat már nálam is jelentkezett! További szép napot !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem az ilyen ropogtatni valókat, elmentettem a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Klassz ötlet. Csak az a baj, hogy nem tudnám abbahagyni. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet, kifogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem a karamell ízét! Dióval főleg:-)

    VálaszTörlés
  6. Az égetett cukrot(dió nélkül) nekem gyerekkoromban mindig a nagymamám készítette, amikor köhögtem, és fájt a torkom(szerencsére gyakran volt). :))) Mindig egy fedőt megfordított egy pohárra tette, azt kente meg, és azon hűlt ki. De finom volt! :)

    VálaszTörlés
  7. Éva: Köszönöm szépen! Igen láttam, az is nagyon jó! :)

    Flóra: Akkor ezt is szeretni fogod! :)

    Petra: Igen, ez nálam is egy dilemma az újabb adag készítése előtt. :)

    Okki: Csak bátran! :)

    Gerdi: Én is! :)

    Csilla: Milyen jó is olyankor a torokfájás... :)) De azért nélküle még jobb a cukorka is. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése