Krumplis pirog gombás töltelékkel


  A pirog egy orosz töltött tésztaféle, ami itthon is közismert. Mi az olajban kisütött, kelt változatát ismertük eddig, de készítik kelt- vagy leveles tésztából tepsiben sütve, és így, burgonyásan is.
  Az elkészítése időigényes, de megéri, mert a végeredmény mennyei: a zsemlemorzsától ropogós, a tészta puha, a gombás töltelék pedig ízletes, és ha megfelelő hőfokon sül, egyáltalán nem olajos.
(Recept az 'orosz kötetből')

Hozzávalók (2-3 főre):

Tészta:

50 dkg burgonya
5 dkg liszt
1 kk só
fél ek olaj vagy vaj
1 tojás szétválasztva
kb. 3 ek zsemlemorzsa

+ olaj a sütéshez

Töltelék:

10 dkg csiperkegomba apróra vágva
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
1 kis gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kk kakukkfű
1 ek petrezselyemzöld
1 ek olaj vagy vaj
só, bors

  A krumplit héjastól megfőzzük sós vízben kb. 20 perc alatt, ezután leszűrjük, s amíg hűl összeállítjuk a tölteléket.
  Olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, sót, borsot és a kakukkfüvet. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, így főzzük kb.8 percig, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és hagyjuk hűlni.
  A krumplit meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat és a tojás sárgáját (a fehérjét félretesszük). Alaposan összegyúrjuk, ha túl lágy, ragadós, még tehetünk hozzá lisztet.
  Kinyújtjuk fél cm vastagságúra, és bögrével 16 kört (eredeti recept szerint 8 nagyobbat) szaggatunk belőle, a körök közepében elosztjuk a tölteléket, a szélüket megkenjük a tojásfehérjével, félbehajtjuk, majd villával körbenyomkodjuk.
  Végül megkenünk minden batyut tojásfehérjével, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük őket (hideg olajba véletlenül se tegyük bele, mert akkor olajos lesz a tészta).

  Mellé 3 nagy evőkanál tejfölt kevertem össze egy csipet apróra vágott kakukkfűvel és egy nagy csipet sóval.

Jó étvágyat hozzá! :)


9 megjegyzés:

  1. Így nekem be sem kell szerezni ezt a sorozatot, majd Te szépen bemutatod:-)))
    A recept szuper, el bírom képzelni vacsorára!

    VálaszTörlés
  2. Hű, de megmozgatta a fantáziámat! Ezt a pirogfajtát még nem ismertem, de ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Hú de jól néz ki:) Nagyon finom lehet, ilyen pirogot még nem készítettem, de mindenképpen felkerül a menüre:)

    VálaszTörlés
  4. :))) Gerdi, sajnos minden információt, és receptet nem tudok belőle megosztani, de a javát majd igyekszem. :)

    Marcsi, mindenképpen próbáld ki, nagy finom! :))

    Trollanyu: köszönöm, egy kis újdonság mindig jól jön. :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon klassz recept! A tálalás is guszta. :)

    VálaszTörlés
  6. Még sosem ettem ilyesmit, de ideje lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés
  7. Pirog szerető fanatikus vagyok- nagyon finomra készítetted, ezek a csábító fotók!!!!

    VálaszTörlés
  8. Petra, köszi! :)

    Kati, ne hagyd ki, nem bánod meg! ;)

    Vicuska, köszönöm, mi is nagyon szeretjük, ez a burgonyás pedig kedvenc lett. :))

    VálaszTörlés
  9. A burgonyás verziót én sem ismertem, csak az élesztőset, ami ép most sül, de köv. alkalommal kipróbálom :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...