A pupusas egy számunkra érdekes nevű étel többesszáma, sokan poénkodnak is vele, hogy vajon hány púpja lehet ennek a sasnak de természetesen nincs köze a sasokhoz. :) El Salvadorban egy nemzeti étel, amit töltenek disznó hússal, sajttal, babpürével és még számos variáció létezik a töltelékre. Igazából egy töltött tortilla (a quesadillahoz hasonló) ezért, (persze tölteléktől függően) egy könnyű étel, vacsorára tökéletes.
Eredetileg masa harinából készítik, ami lényegében egy speciális kukoricaliszt, de én ettől most eltekintettem, és sima búzaliszttel próbálkoztam, így is finom lett. A receptre először itt találtam rá, majd egy kicsit utána olvastam, s megalkottam saját töltelékemet első nekifutásra. Első benyomás, hogy lesz ennek még folytatása... :)
Hozzávalók (2-3 személyre):
Eredetileg masa harinából készítik, ami lényegében egy speciális kukoricaliszt, de én ettől most eltekintettem, és sima búzaliszttel próbálkoztam, így is finom lett. A receptre először itt találtam rá, majd egy kicsit utána olvastam, s megalkottam saját töltelékemet első nekifutásra. Első benyomás, hogy lesz ennek még folytatása... :)
Hozzávalók (2-3 személyre):
Tészta:
1 kk sütőpor
1 kk só
1/2 dl olaj
1-1,5 dl víz
Töltelék:
20 dkg sajt reszelve (nálam edami, de fő, hogy karakteresebb ízű legyen)
1/2 fehér paprika nagyon apróra vágva (lehet helyette pirított vöröshagyma)
20 dkg sovány sonka (gépsonka) apró kockákra vágva
2 nagy ek tejföl
só
1 kk szárított oregano
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd pihentetjük, míg összeállítjuk a tölteléket. 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd a tenyerünkkel kilapítjuk, teszünk bele 2 evőkanállal a töltelékből (annyit, hogy éppen bele férjen) és batyuvá formáljuk, majd ellapítjuk ujjnyi vastagságúra, és forró serpenyőben nagyjából 2-2 perc alatt oldalanként megsütjük, és melegen tálaljuk. Nem baj ha néhol kilyukad, nekem is kifolyt kicsit a sajt.
Formázáshoz segítség itt.
Mellé paradicsomsaláta volt amit a következőképpen készítettem:
6 paradicsom (apróra kockázva)
1 kisebb fej lila hagyma (apróra vágva)
1 kk cukor
1 kk só
3 ek olívaolaj (minél jobb minőségű, annál jobb ízű lesz a saláta, de ez a paradicsomra is igaz)
A hozzávalókat összekevertem, és fél órára hűtőbe tettem.
Remek vacsora a kettő együtt. :)
Formázáshoz segítség itt.
Mellé paradicsomsaláta volt amit a következőképpen készítettem:
6 paradicsom (apróra kockázva)
1 kisebb fej lila hagyma (apróra vágva)
1 kk cukor
1 kk só
3 ek olívaolaj (minél jobb minőségű, annál jobb ízű lesz a saláta, de ez a paradicsomra is igaz)
A hozzávalókat összekevertem, és fél órára hűtőbe tettem.
Remek vacsora a kettő együtt. :)
Nagyon guszta. A különböző töltelékekkel szuper lehet. :)))
VálaszTörlésEz is egy gyors finomság, nagyon tetszik!!
VálaszTörlésVittem is, tuti elkészítem! :)
Ezt jövő héten én is kipróbálom!
VálaszTörlésVicces a neve, nagyon guszta és én is kipróbálom:) Nagy sikere van nálunk az ilyen lapos kenyérféléknek.
VálaszTörlésEltelt egy kis idő, mire leesett, mit takar az elnevezés:-) De valami nagyon finomat takar, és is sort kerítek rá.
VálaszTörlésNagyon guszta, finom lehet a töltelékkel!:-)
VálaszTörlésPetra: Nagyon finom, akár darált hússal is töltheted, valami finom raguval, lehet variálni. :)
VálaszTörlésBarbi: Szeretem én is ezeket a gyorsan elkészíthető ételeket, ezért is csaptam le rá. Örülök, hogy kipróbálod! :)
Nempiskóta: Csak bátran! :)
Trollanyu: Vicces nevével együtt garantált a siker! :)
Gerdi: Ha teheted, mindenképpen készítsd el, otthon örülni fognak! :)
Éva: Szerintem nagyon illik hozzá ez a töltelék, és egy-kettőbe még egy kis főtt kukoricát is lehet csempészni! :))