Szintén a süteményversenyre készült recept. Talán két éve karácsonykor találtam ki, hogy pozsonyi kiflit sütök, mert annyira tetszett a mintájuk. Akkor találtam rá erre a receptre, és azóta is így sütöm, mert nagyon bevált. Finom, és látványnak sem utolsó sütemény.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
fél kk sütőpor
15 dkg margarin
5 dkg cukor (sütőcukor)
1 csipet só
2 tojássárgája
3 ek tejföl
morzsolásnyi élesztő (kb.0,3 dkg)
Töltelékhez:
35dkg darált mák, vagy dió
0,7 dl forró víz
17 dkg cukor
fél citrom héja
esetleg egy marék mazsola
Tetejére:
1 nagy tojás sárgája, és fehérje szétválasztva
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
Hagyjuk pihenni addig, míg a töltelékhez a mákot, vagy a diót összekeverjük a cukorral, citromhéjjal és leforrázzuk a vízzel. Ezután tálcára terítjük egy ujjnyi vékonyan, 5 cm szélesen, majd hosszában elvagdossuk 20 részre, és hagyjuk hűlni.
A tésztát két felé, majd mind a két felét 10 egyenlő részre osztjuk, és azokból kis golyókat formázunk így kapunk 20 golyót. Ezeket sorjában ellapogatjuk, oválisra nyújtjuk, és szélére helyezünk egy-egy előre felosztott töltelékdarabot, majd felcsavarjuk, hogy a tölteléket teljesen beborítsa a tészta, hengergetjük kicsit, és kiflit formázunk belőle úgy, hogy a vágás alul legyen. (A formázáshoz egy kis segítség, itt.)
Ezután jön egy nagyon fontos rész, amitől márványos lesz a kifli. Lekenjük őket tojássárgájával, és hűtőbe tesszük, míg meg nem szárad rajta a sárgája, ha kivettük fehérjével kenjük meg, és ekkor már előhagyhatjuk (kelesztjük), míg meg nem szárad az is. Ez nagyjából fél-fél óra, ezután 3 helyen megszurkáljuk őket.
Végül 180°C-re előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, napokig eláll, ha van rá ideje. :)))
Hagyjuk pihenni addig, míg a töltelékhez a mákot, vagy a diót összekeverjük a cukorral, citromhéjjal és leforrázzuk a vízzel. Ezután tálcára terítjük egy ujjnyi vékonyan, 5 cm szélesen, majd hosszában elvagdossuk 20 részre, és hagyjuk hűlni.
A tésztát két felé, majd mind a két felét 10 egyenlő részre osztjuk, és azokból kis golyókat formázunk így kapunk 20 golyót. Ezeket sorjában ellapogatjuk, oválisra nyújtjuk, és szélére helyezünk egy-egy előre felosztott töltelékdarabot, majd felcsavarjuk, hogy a tölteléket teljesen beborítsa a tészta, hengergetjük kicsit, és kiflit formázunk belőle úgy, hogy a vágás alul legyen. (A formázáshoz egy kis segítség, itt.)
Ezután jön egy nagyon fontos rész, amitől márványos lesz a kifli. Lekenjük őket tojássárgájával, és hűtőbe tesszük, míg meg nem szárad rajta a sárgája, ha kivettük fehérjével kenjük meg, és ekkor már előhagyhatjuk (kelesztjük), míg meg nem szárad az is. Ez nagyjából fél-fél óra, ezután 3 helyen megszurkáljuk őket.
Végül 180°C-re előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, napokig eláll, ha van rá ideje. :)))
A már lekent kiflik |
Nem tudod véletlenül, hogy mi a különbség a pozsonyi kifli tésztája ill. a beigli között? Vagy ugyanaz? Különben mostanság ilyet egy cukrász tanfolyam (online) bemuatakozó filmjében láttam, és valahogy meg is ragadt az agyamban, mennyire eltűnt ez az édesség. Besi visszahozta kicsit a nosztalgikus hangulatot)))
VálaszTörlésNagyon szépek!
VálaszTörlésTeus, ugyan az a tésztája. :) Ebből a mennyiségből, (bár még nem próbáltam) szerintem 2 nagy beigli jön ki. Annyi, hogy a tölteléket arányosan 50 dkg-ra emelném. Karácsonykor tervezek is ebből a tésztából beiglit sütni. :)
VálaszTörlésZsófi: Köszönöm! :)
Nagyon guszták lettek! Egy kicsit babrásabb mint amit szoktam készíteni, de csodálatosan szép lett a teteje ezzel a módszerrel!
VálaszTörlésGyönyörűek lettek. :)))
VálaszTörlés1 bejgli tésztájából és töltelékéből 9 db pozsonyi kifli lesz. Gyönyörű lett, én is nagyon szeretem, bár rég sütöttem :(
VálaszTörlésÉva, Petra, Vicuska: Köszönöm a dicséretet!
VálaszTörlésDe szépek lettek! Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésÉn is hasonlóan sütöm a pozsonyi kiflit. De mért csak karácsonykor?
VálaszTörlésCsilla: Köszönöm! :)
VálaszTörlésMarcsi: Nálunk valahogy csak karácsonykor kerül a menüre, olyan tipikus karácsonyi sütemény.