Kacsazsíros kifli


  Mostanában többször volt kacsasült nálunk, ebből pedig több üvegnyi kacsazsír lett, nekem se kellett több, a sok kacsazsírnak remek helyet találtam Tücsök libazsíros kiflijébe dagasztva. Azaz nálam így már kacsazsíros, így is, úgy is nagyon finom. Igazából már régen kinéztem magamnak, és most alkalmam is volt rá megsütni.
  Változtatni pedig annyit változtattam, hogy tej helyett vizet használtam, mert nemrég kiderült, hogy laktóz érzékeny vagyok, és még csak most kísérletezek mit ehetek, mit nem, legközelebb tejjel is kipróbálom. Még a formázásnál változtattam kicsit, 3 cipót készítettem, majd mindegyiket kör alakúra nyújtottam, 8 felé vágtam és kiflivé csavartam, formáztam, így kaptam 24 kiflit.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej (nálam most vízzel készült, finom volt így is :)
1 teáskanál cukor
8 dkg kacsazsír (nem kell felolvasztani)
1 teáskanál só

Tetejére:
1 db tojás
esetleg köménymag, vagy szezámmag

  Az élesztőt a tejben (vagy vízben) felfuttatjuk, majd dagasztjuk a többi hozzávalóval. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük, ez kb. 1 óra. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, minden részt kerekre nyújtjuk úgy fél cm vastagra, majd 8 cikkre vágjuk, és minden részt feltekerünk, kiflivé formázzuk.
  Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még kb.20 percig kelesztjük, lekenjük tojással, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Megjegyzések

  1. Nagyon édes kis kiflik lettek! :)
    Jöhetne egy pár darab uzsonnára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek, küldök egy párat legközelebb! :))

      Törlés
  2. Libazsír-kacsazsír egy kutya...!! Guszták! :o)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon aranyos kifliket csináltál, guszták!

    VálaszTörlés
  4. Szeretem a kacsazsír ízét, érződik legalább egy icipicikét benne?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése