Finom, divatosan szólva "bio" szilvát kaptam papámtól, ebből készítettem ezt az adag gombócot, ami a hétvége során el is fogyott. :)
Igazából falusi, nem permetezett, mégis makkegészséges szilvákról van szó, ez a legjobb fajta. :) Egy része magában és gombóc formájában fogyott el, a többi kimagozva ment a fagyasztóba, kitűnő lesz a télen. Aztán talán fűszeres szilvaleves is készül majd belőlük a krémlevesek közepette... :)
Hozzávalók (kb. 12-15 gombóchoz a szilva nagyságától függően):
6 közepes burgonya meghámozva, kockára vágva
annyi liszt, amennyit felvesz a tészta
1 ek tejföl (elmaradhat)
csipet só
cukor, kakaópor, fahéj ízlés szerint
12-15 db kimagozott, félbevágott szilva
1,5 bögre kenyérmorzsa + 3-4 ek cukor + 1 ek olaj
A krumplit feltesszük főni egy csipet só társaságában.
Míg fő, megpirítjuk a kenyérmorzsát egy evőkanál olaj társaságában, majd ha szép színe van, ráöntünk fél bögre vizet, ezzel elkeverjük, szétnyomkodva a csomókat, majd levesszük a tűzről és még forrón hozzáadjuk a cukrot.
A megfőtt krumplit szétnyomkodjuk, és ha langyosra hűlt hozzáadjuk a tejfölt és beledolgozunk annyi lisztet, amennyitől egy már nem ragadós tésztát kapunk.
Lisztezett deszkán fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és akkora négyzetekre vágjuk, amibe betudjuk csomagolni a szilváinkat. Minden négyzet közepébe egy egész szilvát teszünk, és ezekre 1-1 kiskanál kakaós-fahéjas cukrot teszünk és gombócokat formálunk belőlük.
Forrásban lévő, gyöngyöző vízben addig főzzük a gombócokat, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Ekkor mindet belefogatjuk a morzsába, és nekiállunk az elpusztításának! :D
Tálaláskor aki nagyon szereti, megszórhatja még egy csipet fahéjjal, és akár porcukorral is.
Jó étvágyat hozzá! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése